E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14331
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai iespējams uzdāvināt vienu privātmājas stāvu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2018
Mārtiņš

Labdien! Vēlos konsultēties šādā situācijā. Proti, sievas vecākiem pieder divstāvu privātmāja. Pirms gada, 2017. gada maijā, mira sievas tēva māte, kura dzīvoja mājas pirmajā stāvā. Šo dzīvojamo platību sievas tēvs mantoja, līdz ar to viņam tagad pieder visa ēka (cik saprotu, līdz sievas tēva mātes nāvei privātmāja bija kopīpašumā). Sievas tēvs joprojām maksā hipotekāro kredītu par privātmājas otrā stāva būvniecību. Situācija tāda: sievas vecāki man un sievai piedāvāja pārcelties uz privātmājas pirmo stāvu, bet tajā ir nepieciešams kapitālais remonts, līdz ar to arī prāvi ieguldījumi, kurus varētu iegūt tikai ar jauna hipotekārā kredīta ņemšanu. Jautājums ir šāds: 1. Vai pirmo stāvu ir iespējams iegādāties no sievas tēva ar “Altum” programmu (ģimenē aug 6 mēnešus vecs bērns)? 2. Vai ir kādi juridiskie apgrūtinājumi privātmājas pirmā stāva nodošanai (dāvinājums) sievas īpašumā? Piemēram, noilgums pēc sievas tēva mantojuma saņemšanas. 

A
atbild:
24. aprīlī, 2018
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 968. pantā ir nostiprināts nekustamā īpašuma – zemes un ēkas (mājas, kā arī jebkuras būves) – vienotības princips. Tas nozīmē, ka īpašnieks ir tiesīgs atsavināt (dāvināt, pārdod) māju vai tās daļu tikai kopā ar zemi – kā nekustamo īpašumu. Tikai atsevišķos gadījumos, kad pastāv tā sauktais dalītais īpašums, ir iespējams atsavināt atsevišķi ēku vai zemi.

Nekustamā īpašuma īpašniekam, kas par tādu ir ierakstīts zemesgrāmatā, nav nekāda noilguma sava īpašuma atsavināšanai (dāvināšanai).

Tiesiski nav iespējams atsavināt (uzdāvināt) kādu no mājas stāviem, bet gan uzdāvināt kādu domājamo daļu ( piemēram, vienu otro vai vienu trešo daļu) no nekustamā īpašuma, t.i., mājas un zemes.

Nekustamā īpašuma daļas atsavināšanas rezultātā tiks izveidots kopīpašums, un līdz ar to šī nekustamā īpašuma kopīpašnieki ir tiesīgi savā starpā noslēgt nekustamā īpašuma lietošanas kārtības līgumu, kurā tad arī ir iespējams noteikt, kuru no mājas stāviem kurš kopīpašnieks lieto, kā arī tādā pašā veidā noteikt zemes lietošanas kārtību.

AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” atbalsta programmā izsniedz un administrē garantiju personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Vairāk informācijas par “Altum” programmu varat iegūt šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas