E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14281
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
8
1
8

Aizgādība, atteikšanās no uzturlīdzekļiem, bērna uzvārda maiņa un adopcija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2018
Madara

Labdien! Jautājums ir sekojošs: es audzinu 2 gadus un 4 mēnešus vecu bērnu, kurš reģistrējot tika ierakstīts tēva uzvārdā, dzimšanas apliecībā ir minēts bioloģiskais tēvs. Ar bērna tēvu nedzīvojam kopā, viņš par bērnu izrāda mazu interesi. Vēlos mainīt bērna uzvārdu no tēva uz savu, iegūt 100% aizgādniecības tiesības, tēvam atstājot saskarsmes tiesības, kā arī pie šī procesa vēlos atteikties no uzturlīdzekļiem, kurus pašreiz saņemu no UGF. Bērna tēvs visam piekrīt. Sazinājos ar bāriņtiesu, man atbildēja – lai to visu veiktu, man ir jāgriežas tiesā. Jautājums: vai šo lietu nevar nokārtot pie notāra, parakstot abpusēju vienošanos, ja bērna tēvam un man nav pretenziju pret minētajām darbībām? Un kā jārīkojas, ja es grasos precēties ar citu vīrieti un viņš vēlas pēc tam manu bērnu adoptēt (arī bērna tēvam nav iebildumu), vai šis fakts arī būtu jāmin šīs vienošanās tekstā, ja tādu ir iespējams sastādīt pie notāra? Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Atsevišķas aizgādības noteikšana

Līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir dzimšanas apliecībā ierakstīto vecāku – tēva un mātes – aizgādībā. Atbilstoši Civillikuma 178. pantam gadījumā, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo, ko praksē mēdz saukt arī par ikdienas aizgādību. Taču jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.

Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos, ko iespējams noslēgt pie zvērināta notāra, vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Atsevišķa aizgādība nav aizgādības tiesību atņemšana, bet palielina tā vecāka, kura atsevišķā aizgādībā atrodas bērns, tiesību apjomu attiecībā pret bērnu. Atsevišķas aizgādības noteikšana nekādā ziņā neietekmē otra vecāka pienākumu, piemēram, nodrošināt uzturlīdzekļus savam bērnam un saskarsmes tiesības. Taču atsevišķa aizgādība ļauj vecākam bez otra vecāka piekrišanas pieņemt lēmumus, kas būtiski ietekmē bērna attīstību, piemēram, izlemt jautājumus par dzīvesvietu, izglītību, veselības aprūpi u. tml.

Uzvārda maiņa

Bērna uzvārda maiņu var veikt likumā noteiktos gadījumos. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.7.–134.8. punktam civilstāvokļa aktu reģistru papildina un bērnam maina uzvārdu, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinuma:

  • pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas;
  • ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.

Ja uzvārdu bērniem vēlaties mainīt uz savu uzvārdu pirms stāšanās laulībā, Jums vispirms ir jāvienojas ar bērna tēvu par atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērniem. Savukārt, ja vēlaties bērniem dot savu pēclaulības uzvārdu, to iespējams darīt, pamatojoties uz minēto MK noteikumu 134.7 punktu – pēc mātes laulības noslēgšanas. Jebkurā no šiem gadījumiem uzvārda maiņai bērnam ir jāsaņem bērna tēva piekrišana, ko var noformēt pie zvērināta notāra.

Atteikšanās no uzturlīdzekļu izmaksas

Ja līdz šim uzturlīdzekļus saņēmāt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, lai atteiktos no to saņemšanas, ir jāraksta iesniegums. Iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai var rakstīt brīvā formā, norādot datumu, no kura vēlaties atteikties no uzturlīdzekļu saņemšanas.

Vienkāršākais veids, kā nosūtīt iesniegumu fonda administrācijai par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu, ir izmantot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei”. Šī pakalpojuma saņemšanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus.

Iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu var nosūtīt arī pa pastu: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, pulkveža Brieža ielā 15, Rīgā, LV-1010.

Bērnu adopcija

Atbilstoši Civillikuma 198. pantam aizgādība izbeidzas pavisam, kad bērnu adoptējusi trešā persona. Tikai ar adopciju izbeidzas radniecības attiecības ar bērna bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem, kā arī personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem. Tādā gadījumā aizgādības tiesības pār bērnu pāriet uz adoptētāju, ko apstiprina tiesa.

Ņemiet vērā, lai Jūsu dzīvesbiedrs varētu adoptēt Jūsu bērnu, Jums ir jāreģistrē laulība. Tāpat arī ir jāsaņem bērna tēva piekrišana adopcijai. Latvijas Republikas Civillikuma 169. panta trešā daļa paredz, ka piekrišanu adopcijai tās dalībnieki bāriņtiesai izsaka personīgi vai arī iesniedz to notariāla akta formā vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu.

Cita starpā jāmin, ka adoptētajam bērnam var piešķirt adoptētāja uzvārdu atbilstoši Civillikuma 151. panta noteikumiem. Adoptētājs var lūgt adoptējamā uzvārdam pievienot savu uzvārdu, izņemot gadījumus, kad adoptētājam vai adoptējamam jau ir dubults uzvārds.

Sīkāks izklāsts par adopcijas kārtību pieejams e-konsultācijā “Par laulātā bērna adopciju” un skaidrojumos “Adopcijas procesa gaita. Soli pa solim I” un “Adopcijas procesa gaita. Soli pa solim II”.

Kā redzams, lielāko daļu Jūsu jautājumu var atrisināt, dodoties ar bērna tēvu pie zvērināta notāra. Zvērināts notārs, uzklausījis Jūsu vajadzības, izskaidros iespējas, kā bērna tēvs var sniegt piekrišanu visām plānotajām darbībām, piemēram, vai katrai darbībai nepieciešama atsevišķa piekrišana, vai arī pietiks ar vienu apvienotu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas