E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14265
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Pacientu tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2018
Karina

Labdien! Situācija ir tāda. Tēvs guļ slimnīcā pēc insulta smagā stāvoklī. Mēs, 2 meitas, vēlamies tēvu sūtīt uz rehabilitācijas centru. Bet māte, viņa sieva, grib vest viņu mājās. Ko darīt šajā situācijā? Kam ir priekšrocība šajā gadījumā? Kā rīkosies slimnīca pēc likuma? Vienai no meitām ir universālpilnvara. Tēvs nerunā un ir gulošs. Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2018

Saskaņā ar Pacientu tiesību likuma 6. panta 7. punktu pacientam ir tiesības deleģēt ar atbilstošu pilnvarojumu citas personas lēmumu pieņemšanā attiecībā uz tā ārstēšanu vai atteikšanos no ārstēšanas.

Ja Jūsu tēvs ir izdevis vienai no savām meitām universālpilnvaru Civillikuma 2291. panta izpratnē, tad pilnvarotajai personai, piesakot medicīnas iestādei šāda pilnvarojuma esamību, ir tiesības rīkoties pacienta vārdā.

Jūsu aprakstītajā situācijā Pacientu tiesību likuma 7. panta 1. daļa, kas nosaka tiesības pieņemt lēmumu par piekrišanu ārstniecībai kopumā vai ārstniecībā izmantojamai metodei vai atteikšanos no ārstniecības kopumā vai ārstniecībā izmantojamās metodes ir pacienta laulātajam ( Jūsu mātei), būtu piemērojama gadījumos, ja pacients (Jūsu tēvs) šādu pilnvarojuma aktu nebūtu taisījis.

Tādējādi meitai, kurai pilnvarojums ir izsniegts (tas nav atsaukts un ir spēkā esošs), ir jāvēršas medicīnas iestādē un jāsniedz norādījumi attiecībā uz pacienta ārstniecību.

Priekšroka juridiskā spēka ziņā par turpmāko virzību (tēva nosūtīšanu uz rehabilitācijas centru) būs piešķirama pilnvarotai personai un tās dotiem norādījumiem.

Ārstniecības iestādei ir jāizpilda pilnvarotās personas rīkojumi, ja vien tie nav pretrunā ar pacienta interesēm un neapdraud tā dzīvību un veselību. Jebkurā gadījumā lēmumam, kurš pieņemts pacienta vārdā, jābūt tādam, kas vislabāk ietekmēs pacienta stāvokli.

Strīdus gadījumā lēmumu par pacienta veselības stāvokli var pieņemt arī ārstu konsīlijs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas