E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14210
Lasīšanai: 2 minūtes

Konkurences ierobežojumu ievērošanas nosacījumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2018
Jana

Labdien! Esmu uzteikusi darba līgumu ar rakstisku iesniegumu darba devējam mēnesi iepriekš. Pagāja divas nedēļas, un darba devējs uzstāj, ka man būs jāatmaksā visi līdzekļi, kas bija ieguldīti manā apmācībā. Darba līgumā ir tikai viens pants par to: “Beidzoties pārbaudes termiņam un darbiniekam turpinot darba tiesiskās attiecības, Puses vienojas, ka darbiniekam ir ierobežojumi stāties papildu darba attiecībās pie jebkura cita šīs jomas uzņēmuma, un šāds pat ierobežojums ir spēkā gada garumā pēc pārbaudes laika no uzteikuma dienas. Darbiniekam ir jāatmaksā visi līdzekļi, kas ir ieguldīti tā izglītošanā un sertificēšanā, ja nosacījums tiek pārkāpts.” Bet kā, ja man šobrīd nav zināms, vai es tuvākajā laikā stāšos darba attiecībās ar tās pašas nozares uzņēmumu? Un kā ar Darba likuma 84. pantu par konkurences ierobežošanu, kur jāizpildās visiem trim nosacījumiem? Vai tādā gadījumā, kamēr es neesmu stājusies jaunās darba attiecībās, man ir tiesības pieprasīt kompensāciju? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
09. maijā, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Lai vienošanās par konkurences ierobežojumu būtu likumīga, tai jāatbilst Darba likumā noteiktajām prasībām, proti, likumā noteiktajam vienošanās mērķim, termiņam, un tai jāietver darba devēja pienākums izmaksāt nolīgto ikmēneša atlīdzību.

Vienošanās par apmācību, kas noslēgta pārbaudes laikā, saskaņā ar Darba likuma 96. panta ceturto daļu nav spēkā.

Darba līgumā ietvertie nosacījumi neatbilst Darba likuma prasībām, tie pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli salīdzinājumā ar normatīvajiem aktiem, un saskaņā ar Darba likuma 6. panta otro daļu tos var atzīt par spēkā neesošiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas