E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14176
Lasīšanai: 4 minūtes

Iesniegumā pabalstam apliecina, ka darbnespējas laikā nestrādās, negūs ienākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2018
Natālija

Man pēc MK noteikumiem Nr. 152 iestājas grūtniecības atvaļinājums, un ārsts manu elektronisko B lapu uzrādīja darba devējam. Bet šajā periodā es turpināju strādāt. Tagad darba devējs prasa no manis izziņu par to, ka VSAA manu darbnespējas lapu B neapmaksā. Vai darba devējs rīkojas likumiski?

A
atbild:
11. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Vispirms, lai būtu skaidrs: ja esat strādājusi, kad bija darbnespējas lapa B, uz pabalstu tiesību nebūs. Abus maksājumus – algu un pabalstu – par vienu un to pašu periodu saņemt nevar. Jau kopš 2015. gada 1. jūlija darbnespējas B lapās vairs nebija nepieciešams darba devēja apstiprinājums par darbinieka neierašanos darbā par laiku, kad viņam ir izsniegta darbnespējas lapa. Taču darbiniekam darba devējs par darbnespējas lapu ir jāinformē. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), piešķirot maternitātes pabalstu, pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas pārliecinās, ka darbnespējas lapas periodā cilvēks nav guvis ienākumus, jo saskaņā ar likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” vienlaikus saņemt maternitātes pabalstu un darba ienākumus nav tiesību.

No šā gada 1. janvāra tiesību akti ārstam nosaka pienākumu darbnespējas lapas reģistrēt (izrakstīt) elektroniski, un darba devējs informāciju par darbinieka darbnespējas periodu uzzina no Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS).

Turpinājumā – ko par situāciju un Jūsu jautāto saskaņā ar likumiem skaidro iestādes.

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda: “Darba devējam saskaņā ar Darba likuma 137. pantu ir jāveic precīza darba laika uzskaite. Ja darba devējs darbiniecei grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā atļāva strādāt, veiktais darba laiks ir jāuzskaita un jāapmaksā saskaņā ar noslēgtā darba līguma noteikumiem. Darba devējam nav tiesiska pamata pieprasīt no darbinieka informāciju par maternitātes pabalsta izmaksu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā.”

Par maternitātes pabalstu skaidrojumu sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure: “Tiesības saņemt maternitātes pabalstu ir sievietei, ja viņai ir izsniegta darbnespējas lapa B un ja viņa grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus.

Sieviete, iesniedzot iesniegumu VSAA maternitātes pabalstam, iesniegumā apliecina, ka piešķirtā grūtniecības/dzemdību atvaļinājuma laikā nestrādās un negūs ienākumus. Ja sieviete minētā atvaļinājuma laikā turpina strādāt, tad par šo periodu maternitātes pabalsts nepienākas. Ja VSAA konstatē, ka maternitātes pabalsta saņemšanas laikā ir reģistrēti darba devēja ienākumi, tiek noteikta maternitātes pabalsta pārmaksa.

Sieviete maternitātes pabalstu var pieprasīt 6 mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas, t.i., no  darba nespējas lapas B sakarā ar grūtniecību pirmās dienas. Piešķirot pabalstu, VSAA izvērtē visu aģentūras rīcībā esošo informāciju un pieņem lēmumu piešķirt vai atteikt piešķirt pabalstu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas