E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14162
Lasīšanai: 3 minūtes

Anglijas robežas šķērsošanai nepieciešamie dokumenti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2018
Aleksejs Petrovskis

Lidojot nerezidentam no Latvijas uz Angliju, vai ir nepieciešami kādi papildu dokumenti?

A
atbild:
06. aprīlī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Uzdotais jautājums īsti nav saprotams, tāpēc varam sniegt tikai vispārīgu atbildi.

Sākumā jānorāda, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes definēto nerezidenti ir visas institūcijas, kas reģistrētas ārvalstīs, un privātpersonas, kuru mājsaimniecības atrodas ārpus Latvijas vai kuras ieradušās Latvijā uz laiku, kas īsāks par vienu gadu (izņemot studentus). Par nerezidentiem uzskatāmas arī ārvalstu diplomātiskās, konsulārās, starptautisko institūciju un citas pārstāvniecības Latvijā.

Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas izstrādāto un apstiprināto terminu skaidrojumos nerezidents ir norādīts kā ārvalsts nodokļu maksātājs; citas valsts iedzīvotājs.

Valsts robežsardze norāda, ka attiecībā uz valsts robežu šķērsojošajām personām šāds formulējums (nerezidents) netiek lietots.

Jānorāda, ka Apvienotā Karaliste jeb Anglija nav Šengenas zonā, līdz ar to ceļošanai nepieciešamie dokumenti var atšķirties ES pilsoņiem, nepilsoņiem un valstu ārpus ES pilsoņiem:

  • Latvijas pilsoņiem ir nepieciešama derīga pase vai personas apliecība (eID);
  • Latvijas nepilsoņiem ir nepieciešama derīga pase (nepilsoņa eID nav ceļošanas dokuments) un papildus nepieciešama šīs valsts vīza;
  • valstu ārpus ES pilsoņiem ir nepieciešama derīga pase vismaz 3 mēnešus kopš datuma, kad persona plāno atstāt ES dalībvalsti, kuru vēlas apmeklēt, kas izsniegta ne agrāk kā pirms 10 gadiem, papildus ir nepieciešama šīs valsts vīza, kā arī ES dalībvalstu robežsargi var pieprasīt, lai persona uzrāda arī citus dokumentus, piemēram, ielūguma vēstuli, pierādījumu par apmešanās vietu, biļeti atpakaļceļam vai biļeti abos virzienos.

Vēršam uzmanību, ka ārvalstu robežas šķērsošanas noteikumus nosaka attiecīgā valsts, uz kuru ceļosiet. Ja vēlaties iegūt detalizētu informāciju par konkrētas valsts robežas šķērsošanas un muitas noteikumiem, lūdzam iepriekš sazināties ar attiecīgās valsts pārstāvniecību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas