E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14148
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Kopīga manta šķiršanās gadījumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2018
Anda

Labdien!Man ir jautājums par tiesībām, šķirot laulību.Mēs ar vīru apprecējāmies un vīratēvs uzdāvināja manam vīram 25000 eiro (ir parakstīts dāvinājuma līgums, kurā norādīts mērķis - dzīvokļa iegāde), nauda pārskaitīta uz bankas konta. Es personīgi biju iekrājusi 5000 eiro un pārskaitīju vīram uz konta, maksājuma uzdevumā norādot mērķi, dzīvokļa iegādei. Mutiski mēs ar vīŗatēvu vienojāmies, ka 10000 mēs viņam atmaksāsim atpakaļ. Katru mēnesi vai nu mans vīrs, vai es pārskaitījām vīratēvam 100 eiro, maksājuma mērķī norādot, aizdevuma atmaksa dzīvokļa iegādei. Pēc gada mums piedzima dēls. Pirkuma līgumā norādīti 2 pircēji (es un vīrs), taču visa nauda pārskaitīta no viņa konta. Zemesgrāmatā mēs abi esam īpašnieki (1/2 un 1/2). Uz ko es varu pretendēt šķiroties? Vai es varu atgūt vismaz to naudas summu, ko esmu samaksājusi no savas naudas? Un vai šķiroties var atrunāt, ka bērna tēvam ir tiesības tikties ar bērnu tikai, ja viņš ir skaidrā, jo vīram ir problēmas ar alkohola lietošanu.

A
atbild:
27. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Ja pirkuma līgumu par dzīvokļa iegādi noslēdza abi laulātie, un ja zemesgrāmatā dzīvoklis ir reģistrēts kā abu laulāto kopīgs dzīvoklis, kur katram pieder ½ no dzīvokļa, tad šādās daļās šis dzīvoklis laulātajiem arī pieder. Apstrīdēt zemesgrāmatu ierakstu par nekustamā īpašuma piederību laulības šķiršanas gadījumā var tas laulātais, kurš nepiekrīt zemesgrāmatas ierakstam. Piemēram, ja šķiršanās brīdī vīrs uzskatīs, ka viņa ieguldījums dzīvokļa iegādē bija lielāks nekā 1/2 , tad vīram būs jāceļ prasība pret sievu par grozījumu izdarīšanu zemesgrāmatu nodalījuma norakstā un vīram piederošās daļas maiņu līdz citai proporcijai. Tādas pašas tiesības ir sievai. Vienlaikus laulības šķiršanas gadījumā katrs laulātais var prasīt izbeigt kopīpašumu, vai no pavisam pārdodot īpašumu un naudu sadalot atbilstoši savai proporcijai, vai arī atstājot īpašumu vienam laulātajam, bet naudu izmaksājot otram laulātajam.

Dzīvokļa vērtība un kompensācijas tiks noteiktas nevis no ieguldītās summas vērtības, bet gan no pašreizējās dzīvokļa vērtības un katra laulātā īpašuma tiesību proporcijas dzīvoklī.

No jautājuma secināms, ka laulātajiem ir bijusi kopīga saimniecība. Abi ir maksājuši naudas atmaksu vīratēvam, abi ir kopuši mazo bērnu pēc viņa piedzimšanas, abi ir kopīgi pirkuši dzīvokli. Tāpēc visdrīzāk tiesa uzskatīs, ka dzīvoklis ir laulāto kopīga manta vienādās daļās, tātad nemainot zemesgrāmatā esošo ierakstu. Tomēr šī atbilde var būt arī neprecīza, jo noteikti būtu jāpārbauda zemesgrāmatu apliecību, pirkuma līgumu, konta izdrukas par maksājumiem, kā arī jānoskaidro detalizēts stāsts par katra laulātā darbības palīdzību dzīvokļa iegādē un kopīgās saimniecības uzturēšanā.

Šķiršanās gadījumā sieva varētu prasīt izbeigt kopīpašumu un vai nu izmaksāt viņai kompensāciju naudā par dzīvokļa ½ tirgus vērtības, vai arī atstāt viņai dzīvokli kopumā, uzņemoties pienākumu izmaksāt kompensāciju vīram, vai arī prasīt pavisam pārdot dzīvokli.

Attiecībā uz uzdāvināto naudu, arī ir jāpārbauda dāvinājuma līguma saturs. Visbiežāk dāvinājuma līgums ir pilnīgs bezatlīdzības līgums, kur apdāvinātais ar pateicību pieņem dāvanu, un apdāvinātajam nekas nav jāatmaksā dāvinājuma devējam. Tomēr no lasītājas vēstules saprotams, ka šis dāvinājuma līgums drīzāk bija domāts kā aizdevuma līgums, ja reiz nauda bija jāatmaksā atpakaļ. Tāpēc noteikti precīzi ir jāizlasa līguma noteikti. Katrā ziņā, ja dāvinājuma līgums ir noslēgts tikai starp vīra tēvu un vīru, tad sievai nav nekāda pienākuma kā trešajai personai atmaksāt naudu. Protams, ja arī sieva parakstīja līgumu, tad viņas pienākumi ir noteikti līgumā.

Attiecībā uz saskarsmi ar bērnu, neatkarīgi no tā, vai ir vai nav panākta vienošanās ar bērna tēvu, mātei ir ne tikai tiesības, bet pat pienākums bērnu nelaist uz saskarsmi ar tēvu tad, ja tēvs ir alkohola reibuma stāvoklī. Piedzēries tēvs nespēj vadīt pats savu rīcību, kur nu vēl uzņemties rūpes un aizsardzību pār bērnu. Tāpēc, vienalga kādu vienošanos vai tiesas spriedumu par saskarsmi puses panāks, tēvs tikai tad var tikties ar bērnu, kad ir adekvātā stāvoklī, tai skaitā tad, kad nav alkohola reibuma stāvoklī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas