E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14142
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Kā atrast zemes īpašnieku un informēt par nomas vai izpirkuma piedāvājumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2018
Dace

Vēlos saprast, ko man darīt tālāk. 2017. gadā mantojuma lietā ieguvu savā īpašumā nekustamo īpašumu – dzīvojamo ēku. Zeme pieder citam īpašniekam. Šobrīd vēlos atrast īpašnieku, lai vienotos par zemi – nomu vai pirkšanu. Dodoties uz dažādām valsts instancēm, atbilde viena – šādu informāciju par zemes īpašnieku sniegt nevaram. Bet kā lai viņu dabū rokā? Vai šobrīd man jābaidās par to, ka zemi atkal pārdos un netikšu pie sava īpašuma? Ir kādas robežas, ar kurām varu rēķināties? Bail, ka var sanākt situācija, ka novelk sētu manam nekustamajam īpašumam gar durvīm un neko nevar darīt.

A
atbild:
04. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Jākonstatē, ka šis ir viens no daudziem gadījumiem, kad, personām vēloties tiesiski risināt kādu praktisku jautājumu, iestādes formāli aizbildinās ar datu aizsardzības prasībām, vienlaikus ignorējot šo personu likumīgās tiesības un intereses.

Risinājums, lai zemes īpašnieku informētu par Jūsu iespējamo piedāvājumu – zemes pirkšanu vai nomu, ir iespējams. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sniedz maksas pakalpojumu, lai varētu nosūtīt meklējamai personai savu piedāvājumu. Lai pieteiktu pakalpojumu vēstules pārsūtīšanai meklējamam adresātam, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ir jāiesniedz rakstisks pieteikums, kurā jānorāda meklējamās personas vārds, uzvārds un personas kods. Ja personas kods nav zināms, jānorāda vārds, uzvārds, dzimšanas datums un cita informācija, kas dotu iespēju Iedzīvotāju reģistrā identificēt meklējamo personu. Pieteikumam jāpievieno Jūsu iepriekš sagatavota vēstule, kuru vēlaties nosūtīt meklējamam adresātam. Saņemot nosūtīto ziņu, meklējamā persona pati ir tiesīga izlemt, vai atsaukties uz pieprasītāja aicinājumu sazināties, vai tomēr to ignorēt.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde šādu pakalpojumu sniedz tikai tad, ja ir zināms vismaz meklējamās personas vārds un uzvārds.

Ja meklējamās personas vārds un uzvārds nav zināms, tad “ir ejams papildu ceļš”, izprasot informāciju no zemesgrāmatas. Zemesgrāmatu likuma 1. pants nosaka, ka zemesgrāmatas ir visiem pieejamas un to ierakstiem ir publiska ticamība. Attiecīgajā zemesgrāmatu nodalījumā būs redzams zemes īpašnieka vārds, uzvārds un personas kods.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas