E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1414
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Zemes reforma, meža piederība un dokumenti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2012
Zintis Zviedrs

Sveicināti! Lūdzu izpalīdzēt un sniegt informāciju saskaņā ar kādiem normatīvajiem aktiem tika zemes reformas laikā kārtotas valsts mežu zemes lietas? Privāto zemju īpašniekam lauku apvidos bija saistošs likums Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos, Par zemes reformu Latvijas Republikas, Par zemes privatizāciju lauku apvidos, minētajos likumos bija reglamentēts, kādos termiņos kas ir jāizdara, lai atgūtu bijušo īpašnieku zemi, kam tās bija uz 1940.gada 21.jūliju. Bet saskaņā ar kādiem normatīvajiem aktiem tika formētas valsts mežu zemes, pēc stāvokļa uz kuru gadu tika skatīts, vai bija valsts mežu zeme, kādos termiņos kādi dokumenti un kādām iestādēm bija jāiesniedz pieprasījumi uz valsts mežu zemēm?

Jautājums šāds radies, jo pastāv strīdus situācija, kurā uz vienu un to pašu zemes platību pretendē gan privātīpašnieks, gan Latvijas valsts meži (kā Zemkopības ministrijas īpašumu apsaimniekotājs). Kā arī lūdzu sniegt informāciju, kādi dokumenti pierāda, ka konkrētā zemes platība ir valsts mežu zeme, ja pēc stāvokļa uz 1940.gada 21.jūliju privātīpašnieka arhīva dokumentos zeme ir piederējusi bijušajiem īpašniekiem (vai tās ir mežu zemju kartes? senās zemesgrāmatas?) Kas dod tiesības Latvijas valsts mežiem (kā Zemkopības ministrijas īpašumu apsaimniekotājam) pretendēt uz privātīpašumā bijušu zemi un kāda kārtība ir jāievēro?

A
atbild:
20. septembrī, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar Jūsu jautājumiem iepazinās vairāki divu ministriju speciālisti, un, pamatojoties uz normatīvajiem aktiem,  sniedza atbildes par tām situācijām, kas ir šo ministriju pārziņā. Jautājām arī, kurā instancē Jūs varētu griezties šādā situācijā.

Zemkopības ministrijas Meža departamenta Zemes pārvaldības un meliorācijas nodaļas vadītāja  Kristīne Pļaskota izklāstīja:  Meža likums (44.pants) nosaka, ka valsts meža zeme ir Zemkopības ministrijas Meža departamenta zeme pēc stāvokļa 1940.gada 21.jūlijā, kura zemes reformas gaitā nav nodota pastāvīgā lietošanā citām fiziskajām vai juridiskajām personām, kā arī tā meža zeme, kura pieder vai piekrīt valstij. Tā ierakstāma zemesgrāmatā uz valsts vārda likumā noteiktajā kārtībā.

Meža likums līdztekus nosaka, ka valsts meža zeme pastāvīgā lietošanā netiek piešķirta un nav atsavināma vai privatizējama, izņemot 44.panta ceturtajā daļā noteiktos gadījumus.
Latvijas Valsts arhīva izziņa ir dokuments, kas apliecina vēsturisko piederību.

Ekonomikas ministrijas speciālisti norāda, ka katra lieta jāskata individuāli saistībā ar dažādos laikos esošo regulējumu un ietvertajiem nosacījumiem.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka, pirmkārt, šos procesus korektāk ir dēvēt par zemes reformu daļu, kas cita starpā nosaka kārtību, kādā bijušie īpašnieki piesaka savas īpašuma tiesības un tiem tiek atjaunoti vai piešķirti līdzvērtīgi īpašumi. Zemes reformas ietvaros zināma loma ir Valsts zemes dienestam (VZD), kas atrodas Tieslietu ministrijas (TM) padotībā, un TM arī gatavo normatīvos aktus, kas saistīti ar zemes reformu izpildi. Piemēram, likuma „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 5.pants nosaka, ka tieslietu ministrs iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetam Valsts zemes dienesta sagatavotos rīkojumu projektus par zemes reformas pabeigšanu attiecīgo pašvaldību teritorijā vai novada pašvaldības teritoriālajā vienībā (pilsētā, pagastā).

Otrkārt, nosacījumi, kas nosaka, kāda zeme piekrīt valstij, ir uzskaitīti likuma „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 2.pantā un 4.1panta pirmajā daļā.
Ja pieļaujam, ka runa ir par neapbūvētu zemesgabalu (meža zemi), kas uz 1940.gada 21.jūniju piederēja privātpersonai, tad par valstij piekrītošo zemi ir jāpiemēro šā likuma 2.panta otrās daļas 3.punkts: „Zemes reformas laikā valstij piekrīt un uz valsts vārda zemesgrāmatās ierakstāma zeme, kura 1940.gada 21.jūlijā piederēja fiziskajām un juridiskajām personām, ja šīs personas par zemi saņēmušas kompensāciju, nav pieprasījušas atjaunot īpašuma tiesības uz zemi vai arī zemes īpašuma tiesību atjaunošana likumos nav paredzēta, tikai gadījumos, ja vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā paredzēti attiecīgi neapbūvēti zemes gabali jaunu valsts ēku (būvju) celtniecībai vai valsts funkciju īstenošanai.”

Tāpat var būt situācija, kas noteikta likuma 2.panta ceturtajā daļā: „Zemes reformas laikā valstij piekrīt un uz valsts vārda zemesgrāmatās ierakstāma zeme, kura 1940.gada 21.jūlijā piederēja fiziskajām un juridiskajām personām, ja šīs personas par šo zemi saņēmušas līdzvērtīgu zemi no bijušajām valsts zemēm.”

EM iesaka minēto jautājumu un strīdu izskatīt Centrālajā zemes komisijā, kas atbilstoši likuma „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 16. un 17.pantu izskata pēdējā zemes reformas posmā zemes īpašuma atjaunošanu bijušajiem īpašniekiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas