E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14139
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Saimnieciskajā darbībā ir nodokļu režīma izvēles iespējas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2018
Karīna

Labdien! Mans juridiskais statuss ir fiziska persona, kurai ar SIA "X" noslēgts darba līgums uz nenoteiktu laiku. Papildus pašreizējai darbavietai, kurā esmu darba ņēmējs un tiek maksāti darba ņēmēja un darba devēja darba algas nodokļi, vēlos sniegt šūšanas pakalpojumus ārpus sava darba laika. Paredzams, ka mēnesī no šūšanas pakalpojumiem ienākumi nepārsniegs 300 EUR. Lūdzu, sniedziet informāciju par iespējām sniegt šuvējas pakalpojumus, lai manas saistības ar valsti būtu pareizi noformētas, ja mans galvenais ienākumu gūšanas veids paliks uzņēmumā SIA "X” kā darba ņēmējam. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
04. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot darbības jomu, kurā veiks saimniecisko darbību.

Darba ņēmējam nav liegts veidot arī savu biznesu. Darba likums gan nosaka, ka darba devējs var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakus darbu.

Darba vietā nodokļus par Jums aprēķina, ietur un pārskaita budžetā darba devēja grāmatvedība. Kā saimnieciskās darbības veicējai par grāmatvedību un nodokļu maksāšanu no sava biznesa ienākuma Jums jārūpējas un jāatbild pašai.

Lai noformētu attiecības ar valsti (acīmredzot domāta nodokļu nomaksa), vispirms ir jāsaprot, kādu nodokļu režīmu izvēlēsities.

Te ir varianti, un tie ir būtiski atšķirīgi. Var maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības (tad ir jāmaksā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas); šuvējs var izvēlēties patentmaksu; var izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli.

Nodokļu režīma izvēle var ietekmēt ienākumus pamatdarba vietā, jo mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam nav tiesību uz neapliekamo minimumu un atvieglojumiem.

Informācija par katru nodokļu režīmu atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Valsts ieņēmumu dienests rīko bezmaksas seminārus, tajā skaitā saimnieciskās darbības veicējiem. Norises vietu un laiku var atrast VID mājaslapā sadaļā Notikumi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas