E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14127
Lasīšanai: 2 minūtes

Savu tiesību aizsardzībai var vērsties VDI vai tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2018
Ilgvars Ozols

Labdien! Jautājums par virsstundu apmaksu. Manā darba līgumā ir rakstīts : “(..) Darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, darbiniekam tiek noteikta stundu samaksa EUR 5,17 (stundā) (EUR 2,70 pamatlikme + EUR 2,47 piemaksa).” Iekšējos noteikumos uzņēmumā ir pieminēta kārtība, kā veidojas virsstundas samaksa, proti, tās ir divas pamatlikmju daļas un viena piemaksas daļa. Praksē tas nozīmē, ka darbiniekam par virsstundu samaksā 2,7+2,7+2,47=7,87, kaut gan, manuprāt, vajadzētu būt samaksai 5,17+5,17=10,34. Kam taisnība? Vai uzņēmums šādi nepārkāpj Darba likuma 68. pantu, kurā ir teikts par 100% samaksu?

A
atbild:
17. aprīlī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Virsstundu darba apmaksa veicama saskaņā ar Darba likuma 68. pantu, kas nosaka: “Darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.”

Ja darbinieka ieskatā uzņēmuma iekšējie normatīvie akti neatbilst Darba likuma prasībām un pasliktina viņa tiesisko stāvokli salīdzinājumā ar Darba likumā noteikto regulējumu, savu interešu aizsardzībai viņam ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas