E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14062
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantinieku tiesības lietot mantotās mājas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2018
Sarmīte Griķe

Vēlos uzzināt, kā pēc likuma ir, ja testaments uz lauku mājām 2 dēliem ir uz pusēm un meita pieprasīja mantojuma daļu, kur piešķīra 1/8 daļu. Kā pēc likuma ir, ja uz 1/8 daļu ir īpašuma tiesības – ar lietošanas tiesībām, kādiem radiniekiem ir tiesības lietot šo 1/8 īpašuma daļu – dēlam, bērniem, vedeklai vai bez lietošanas tiesībām?

A
atbild:
22. maijā, 2018
Latvijas notārs
Arnis Krēgers, zvērināts notārs

No rakstītā saprotams, ka meita ir ieguvusi daļu no tēva atstātā mantojuma – lauku mājām – un mantinieku starpā ir noteikta mājas lietošanas kārtība. Tādā gadījumā ir jāievēro tā lietošanas kārtība, kas noteikta testamentā, vai līdzmantinieku noteiktā kārtība – tādā veidā, kā tā ir paredzēta. Attiecīgi tiesības lietot mantotās mājas būs mantiniekiem tādā apmērā, kā tas paredzēts testamentā vai līdzmantinieku noteiktajā kārtībā.

Ja mantojuma atstājējs nav noteicis nedalītā mantojuma pārvaldīšanas un lietošanas kārtību, tad to nosaka līdzmantinieku vairākums pēc mantojuma daļu lieluma. Tas attiecas uz gadījumiem, kad mantinieki valda mantojumu nedalīti, – ja mantojums piekritis vairākām personām kopīgi, tad viņas var vai nu valdīt to nedalīti, vai prasīt tā dalīšanu. Tomēr nevienu nevar piespiest palikt mantojuma kopvaldījumā, un katrs līdzmantinieks var prasīt mantojuma dalīšanu. Tas nozīmē, ka gadījumos, ja nevar labprātīgi un visiem mantiniekiem pieņemamā veidā vienoties par mājas lietošanas kārtību, katrs līdzmantinieks ir tiesīgs prasīt mantojuma dalīšanu, nodalot mantiniekiem reālas mantojuma daļas un izbeidzot mantojuma kopvaldījumu. Strīda gadījumā mantojuma dalīšana jāveic, ceļot prasību tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas