E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14046
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vecāku strīda par bērna aprūpi izšķiršana, ja bērns dzīvo Indijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2018
Maija

Kur vērsties saistībā ar bērna tiesībām ārpus ES? Labdien! Ar bijušo vīru izšķīrāmies pirms 2 gadiem pie notāra Latvijā. Bija savstarpēja vienošanās par bērna aprūpi un saskarsmes tiesībām. Tobrīd domstarpību nebija. Vienojāmies, ka bērns pagaidām dzīvos Šveicē pie vīra, bet ka nākotnē, ja situācija mainīsies, kopīgi lemsim par turpmāko bērna aprūpi. Tomēr jau kopš norunas parakstīšanas vīrs vairākiem punktiem nav sekojis (piemēram, liedzis man saskarsmi ar bērnu, kaut gan bērns man ir pieķēries, bez manas ziņas ir vedis bērnu uz dažādām valstīm, dažkārt mēnešiem nav devis ziņas par bērnu utt.). Pēdējo gadu bērns pavadījis Indijā, kur arī iet skolā, kur ir iedzīvojies, kur viņam ir draugi. Tagad arī abi ar vīru dzīvojam tajā pašā pilsētiņā Indijā. Sekojoši jautājumi: 1) Kur man būtu jāvēršas, lai saņemtu pēc iespējas ātrāku risinājumu tam, ka vīrs liedz saskarsmi ar bērnu un citādā veidā pārkāpj panākto norunu? 2) Vai šādā situācijā var lūgt tiesu pārskatīt un mainīt laulības šķiršanas brīdī parakstīto norunu par bērna aprūpi?

A
atbild:
27. martā, 2018

Ja par kopīgā bērna aprūpi un saskarsmes tiesībām puses savstarpēji vienojušās privātā kārtā un šāda vienošanās nav tikusi apstiprināta tiesā, tad Latvijā piespiedu kārtā prasīt šādas vienošanās ievērošanu vai izpildi no otras puses nav iespējams, neraugoties pat uz to, ka vienošanās noslēgta pie notāra. Tomēr šādas vienošanās esamība saskaņā ar Latvijas likumiem personai neliedz vērsties tiesā vai pusēm noslēgt jaunu vienošanos, ja puses šādu vienošanos vēlētos noslēgt.

Taču svarīgi ir uzsvērt, ka ar  vecāku atbildību saistītus jautājumus atrisināt Latvijas tiesā ir iespējams vien tad, ja bērna pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā. Izņēmuma kārtā lietu varētu skatīt Latvijā  arī tādā gadījumā, ja bērna vecāki savstarpēji vienotos par Latvijas tiesu jurisdikciju un lietas izskatīšanu Latvijā, ja, ņemot vērā faktiskos apstākļus konkrētajā situācijā, tas būtu bērna labākajās interesēs (sk. Padomes regulu (EK) Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu). Šādā gadījumā lietas izskatīšanā var būt nozīme arī tam, ka bērnam ir Latvijas pilsonība, kas norāda uz bērna saikni ar Latviju. Tomēr informējam, ka gadījumā, ja pusēm arī izdotos jautājumu atrisināt Latvijas tiesā, ir jārēķinās ar to, ka Latvijas tiesu spriedumi vai vienošanās, kas panāktas pie notāra, nav automātiski saistošas citām valstīm, jo īpaši valstīm ārpus Eiropas Savienības. Tādējādi  ir jārēķinās, ka Latvijas tiesas spriedumu pēc tā pieņemšanas, visdrīzāk, būs nepieciešams atzīt Indijas tiesās, lai varētu panākt tā izpildīšanu Indijā. Turklāt vēl ir jāņem vērā tas, ka Tieslietu ministrijas rīcībā nav ziņu par to, vai vispār Indijas likumi pieļauj citu valstu spriedumu atzīšanu vecāku atbildības jautājumos bez spēkā esoša starptautiska līguma starp Latviju un Indiju. 

Tieslietu ministrijas rīcībā nav arī informācijas par Indijas likumiem un kārtību, kādā vecāku atbildības jautājumi minētajā valstī tiek risināti. Tādējādi Tieslietu ministrija nevar palīdzēt personām ar informāciju, kas, iespējams, ļautu tām vairāk saprast iespējas vecāku atbildības jautājumu domstarpības un strīdus risināt Indijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas