E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14037
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai likumīga ir maksa par piespiedu zemes nomas līguma administrēšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2018
Ruta Vaivare

Vai “Rīgas namu pārvaldnieks” rīkojas likumīgi, pieprasot maksu no piesaistītā zemes gabala iznomātāja 10% apmērā no zemes nomas maksas par piespiedu zemes nomas līguma administrēšanu un nomas maksas iekasēšanu no dzīvokļu īpašniekiem? Pēc manas likuma izpratnes, tie ir mājas pārvaldnieka izdevumi. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 7. pants – Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi. Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi (turpmāk – pārvaldīšanas izdevumi) ir maksājumi par: 1) dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu, kas ietver šā likuma 6. panta otrajā daļā minētajām obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām nepieciešamos izdevumus (turpmāk – obligātie izdevumi) un šā likuma 6. panta trešajā daļā minētajām pārvaldīšanas darbībām paredzētos izdevumus (turpmāk — citi ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīti izdevumi). Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības (2) obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības ir šādas: 1) dzīvojamās mājas uzturēšana (fiziska saglabāšana) (turpmāk – uzturēšana) atbilstoši normatīvo aktu prasībām: a) dzīvojamās mājas sanitārā apkope, b) siltumenerģijas, arī dabasgāzes, piegāde, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšana, sadzīves atkritumu izvešana, slēdzot attiecīgu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju (turpmāk — dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamais pakalpojums), c) elektroenerģijas nodrošināšana dzīvojamās mājas kopīpašumā esošajai daļai (arī kopīpašumā esošo iekārtu darbības nodrošināšanai), d) dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošana, tehniskā apkope un kārtējais remonts, e) dzīvojamai mājai kā vides objektam izvirzīto prasību izpildes nodrošināšana, f) dzīvojamās mājas energoefektivitātei izvirzīto minimālo prasību izpildes nodrošināšana; 2) pārvaldīšanas darba plānošana, organizēšana un pārraudzība, tajā skaitā: a) pārvaldīšanas darba plāna, tajā skaitā uzturēšanai nepieciešamo pasākumu plāna, sagatavošana, b) attiecīgā gada budžeta projekta sagatavošana, c) finanšu uzskaites organizēšana; 3) dzīvojamās mājas lietas (turpmāk — mājas lieta) vešana; 4) līguma par piesaistītā zemesgabala lietošanu slēgšana ar zemesgabala īpašnieku; 5) informācijas sniegšana valsts un pašvaldību institūcijām.

A
atbild:
28. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Ir būtiska atšķirība, vai dzīvojamā māja ir pārņemta un ar “Rīgas namu pārvaldnieku” ir noslēgts jauns pārvaldīšanas līgums, vai “Rīgas namu pārvaldnieks” veic likumā noteikto funkciju un pārvaldīšanu veic, līdz dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši māju savā pārvaldīšanā. Ja māja nav pārņemta, tad “Rīgas namu pārvaldnieks” veic pārvaldīšanu saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” un MK noteikumiem Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”.

Šeit ir noteikta kārtība, kā tiek noteikti izdevumi apsaimniekošanas maksai un kas tajos iekļauts. Attiecīgi : ja ar “Rīgas namu pārvaldnieku” noslēgts jauns pārvaldīšanas līgums, tad uz “Rīgas namu pārvaldnieku” ir attiecināms jautājumā norādītais normatīvais akts. Bet, slēdzot līgumu, tiek atrunāts, kas iekļauts noteiktajā pārvaldīšanas maksā. Abos gadījumos ir noteikta kārtība, kādā veidā tiek noteiktas maksas un apmēri. Šajā gadījumā varu ieteikt vērsties rakstiski ar iesniegumu, lai “Rīgas namu pārvaldnieks” sniedz pamatojumu noteiktajai maksai. Un pēc atbildes saņemšanas var vērtēt tajā iekļauto pamatojumu un pieņemt lēmumu, kā rīkoties tālāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas