E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14035
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kādā apmērā veiks ieturējumus no algas, piedzenot parādu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2018
Rolands

Labdien! Man alga ir 800 eiro uz rokas. Ir 5 tiesu izpildītāji ar saviem pieprasījumiem darbam. Cik man novilks no algas, un cik man paliks?

A
atbild:
28. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas ir atkarīgs no parādsaistību veida. Ieturējumu apmērs un ieturējumu kārtība ir noteikta Civilprocesa likuma 594. pantā.

Tas paredz, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

  1. uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.
  2. piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;
  3. pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ministru kabineta noteiktā minimālā mēneša darba alga 2018. gadā ir 430 eiro. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs – 64,03 eiro. Savukārt ar apgādībā esošu bērnu šajā gadījumā jāsaprot bērns, kas ir ierakstīts parādnieka nodokļu grāmatiņā.

Sīkāks izklāsts par parāda piedziņas procesu pieejams LV portāla skaidrojumā “Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas