E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14028
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ko darīt, ja ir uzturlīdzekļu parāds

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2018
andris

Labdien! Mans parāds ir 12 279,88 eiro, alimentos maksāju 258 eiro, bijusī sieva piedzen parādu maksāt 300 eiro mēnesī, kopā ir 558 eiro par mēnesi, tos 300 eiro mēnesī man nav, no kā samaksāt. Ko man darīt?

A
atbild:
28. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta nav saprotams, vai bez uzturlīdzekļu parāda ir saistošas vēl cita veida parādsaistības pret bijušo laulāto. Pastāvot cita veida parādsaistībām, iespējams, risinājums ir maksātnespējas process, taču jāuzsver, ka maksātnespējas procesā nav iespējams dzēst uzturlīdzekļu parādu un tas būs jāatmaksā jebkurā gadījumā. 

Ja Jūsu mantiskais stāvoklis neļauj veikt turpmākos ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus līdzšinējā apmērā, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu vismaz no prasības tiesā iesniegšanas brīža. Civilprocesa 203. panta ceturtā daļa noteic: “Ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.”

Šāda prasība ir jāpamato ar pierādījumiem, kas apliecina, ka ienākumi un mantiskais stāvoklis ir mainījies un vairs neatbilst prasītajam uzturlīdzekļu apmēram. Taču jāuzsver, ka jebkurā gadījumā uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, proti, 25% vai 30% no valstī noteiktās mēneša minimālās darba algas katram bērnam atkarībā no viņa vecuma. Minimālais uzturlīdzekļu apmērs savam bērnam ir jānodrošina katram no vecākiem neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu (Civillikuma 179. panta piektā daļa).

Sīkāks izklāsts par parāda piedziņas procesu pieejams LV portāla skaidrojumā “Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas