E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14001
Lasīšanai: 5 minūtes

Kā kārtot maksātnespējas procesa maksājumus, samazinoties ienākumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2018
Linda Tēraude

Labdien! Nepieciešams padoms. Esmu uzsākusi maksātnespējas procesu un jau 1,5 gadus veicu ikmēneša maksājumus, kā noteikts saistību dzēšanas plānā. Ir nomainījušies 2 administratori, un katrs saka kaut ko citu. Situācija ir šāda – februāra beigās devos atvaļinājumā līdz marta vidum. Februāra beigās tika ieskaitīta nauda par februāri un plus vēl par martu. Respektīvi, martā man būs daudz mazāki ienākumi. Kā pareizi ir jāpārskaita nauda kreditoriem? No faktiskajiem ienākumiem? Februārī ienākumi ir dubultīgi – un maksāju attiecīgi vairāk, bet martā ienākumi būs mazāki – un jāveic maksājums, kā noteikts saistību dzēšanas plānā?

A
atbild:
08. augustā, 2018

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 5. panta pirmo daļu fiziskās personas maksātnespējas process ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, kura mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju. Jāņem vērā, ka parādniekam ir jāievēro Maksātnespējas likuma 6. panta 8. punktā nostiprinātais labticības princips, atbilstoši kuram parādnieks nedrīkst izmantot procesu, lai netaisnīgi iedzīvotos.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 160. panta 2. punktam parādniekam ir pienākums saistību dzēšanas procedūras laikā gūt ienākumus atbilstoši savām spējām, lai pilnīgāk apmierinātu kreditoru prasījumus. Vienlaikus atbilstoši Maksātnespējas likuma 161. panta 1. punktam saistību dzēšanas procedūras laikā parādniekam ir tiesības paturēt vismaz divas trešdaļas no saviem ienākumiem, lai segtu savas uzturēšanas izmaksas.

Tādējādi fiziskajai personai saistību dzēšanas procedūras laikā kreditoru prasījumu segšanai mēnesī jānovirza viena trešdaļa no faktiskajiem ienākumiem. Vienlaikus atbilstoši Maksātnespējas likuma 160. panta 1. punktam parādniekam ir pienākums veikt maksājumus kreditoriem saskaņā ar tiesas apstiprināto saistību dzēšanas plānu.

Fiziskās personas ienākumi īsākā vai garākā laikposmā var atšķirties, tomēr, ja šīs izmaiņas pēc būtības nemaina tiesas jau vienreiz apstiprināto juridisko faktu (saistību dzēšanas plāna izpildes termiņa atbilstību parādnieka ienākumu apjomam), tad tās nav nepieciešams vēlreiz apstiprināt tiesā. Ja saistību dzēšanas plāna grozījumi būtu jāveic katru reizi, kad personai mainītos mēnešalga (piemēram, mainoties valstī noteiktajam minimālās mēnešalgas apmēram) vai ienākumi nelielā apmērā, tas radītu slodzi tiesām, kurām būtu jāapstiprina grozījumi saistību dzēšanas plānā.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 162. panta pirmajai daļai, ja fiziskās personas saistību dzēšanas plāna izpildes laikā mainās parādnieka ienākumi, viņam ir pienākums sagatavot fiziskās personas saistību dzēšanas plāna grozījumus, mainot šā plāna termiņu un tā ietvaros sedzamo saistību apmēru, proti, grozījumi saistību dzēšanas plānā būtu jāveic tikai tad, ja fiziskās personas ienākumu apmērs acīmredzami samazinātos vai palielinātos tādā apmērā, ka tas mainītu tiesas apstiprināto saistību dzēšanas plāna izpildes termiņu.

Līdz ar to Maksātnespējas kontroles dienesta ieskatā parādnieks var veikt maksājumus kreditoriem no faktiskajiem ienākumiem, maksājuma uzdevumā norādot, ka attiecīgais maksājums tiek veikts, sedzot saistību dzēšanas plānā norādītos maksājumus par diviem mēnešiem, kā arī jāinformē visi kreditori par izmaiņām un to iemesliem, lai nodrošinātu maksātnespējas procesa atklātības un pārskatāmības principa ievērošanu.

Vienlaikus Maksātnespējas kontroles dienests informē, ka lēmuma pieņemšana par fiziskās personas atbrīvošanu no atlikušajām parādsaistībām pēc saistību dzēšanas plāna izpildes ir tiesas kompetencē.   

Informējam, ka oficiālu tiesību normu iztulkojumu var sniegt tikai likumdevējs vai tā īpaši pilnvarota institūcija, savukārt normatīvie tiesību akti Maksātnespējas kontroles dienestam šādas tiesības neparedz. Šajā atbildē sniegtā tiesību normu interpretācija ir informatīva, un tai piemīt vienīgi ieteikuma raksturs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas