E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13996
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Dāvinājuma ienākumam ir ar likumu noteikta neapliekamā summa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2018
Darja

Mana vecmāmiņa (4. pakāpes radiniece, jo viņa ir vectēva (manas mammas tēvs) māsa) uzdāvināja man dzīvokli, bet man VID aprēķināja samaksāt nodokļus no pirmā centa, kāpēc? No summas nebija atņemts 1425 euro! Kā tā var būt?

A
atbild:
19. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai, saņemot dāvanu no fiziskajām personām, iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Izņemot gadījumu, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli’ noteikts: ja dāvinātāju ar maksātāju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tad gūtajam ienākumam nodokli nepiemēro līdz 1425 eiro taksācijas gada laikā. Šī norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina fiziskā persona savas saimnieciskās darbības ietvaros, kā arī tad, ja fiziskā persona ir saņēmusi dāvanu ar atlīdzības raksturu Civillikuma izpratnē,

Tā nosaka likums. Kāpēc Jums nav ņemta vērā ar nodokli neapliekamā summa dāvinājumam, pašai jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas