E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13990
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Domājamās daļas pārdošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2018
Marija

Ciemata teritorijā māja sadalīta domājamas daļās 2 īpašniekiem, brāļiem Jānim un Pēterim. Jānis nomirst, mantojumu nokārto Jāņa sieva ( bērnu nav), Jāņa sieva nomirst, mantojumu nokārto sievas brālis, pašreizējais īpašnieks, kurš mantojumā nedzīvo. Nomirst brālis Pēteris, bērnu un citu mantinieku nav, bet ir tiesu izpildītājs par nelielu summu. Zeme pieder pašvaldībai, ko abi nomāja. Vai ir iespēja vienam mantiniekam, sievas brālim, pārdot savu domājamo daļu? Vai dāvināt? Kas notiek ar otru pusi?

A
atbild:
06. aprīlī, 2018
Latvijas notārs
Laila Lapiņa, zvērināta notāre

No Jūsu jautājuma saprotams, ka šobrīd mājas 1/2 domājamās daļas īpašnieks ir sākotnējā šīs daļas īpašnieka Jāņa sievas brālis, savukārt mājas atlikušās 1/2 domājamās daļas īpašnieks Pēteris ir miris, turklāt Pēterim nav mantinieku.

Sākotnējā mājas kopīpašnieka Jāņa sievas brālis, ja vien viņš savas īpašumtiesības ir nostiprinājis zemesgrāmatā, ar viņam piederošo mājas domājamo daļu ir tiesīgs rīkoties brīvi pēc saviem ieskatiem, tajā skaitā pārdot vai uzdāvināt to jebkurai personai. Pircējam vai apdāvinātajam gan jāņem vērā, ka gadījumā, ja sākotnējo mājas kopīpašnieku starpā nav ticis noslēgts mājas lietošanas kārtības līgums, kurā  noteikts, tieši kuras telpas tiek nodotas katra īpašnieka atsevišķā lietošanā, kopīpašnieks varēs pārdot vai uzdāvināt tikai viņam piederošo mājas domājamo daļu, nenorādot konkrētas telpas. Rezultātā pircējs vai apdāvinātais savā īpašumā būs ieguvis nekustamā īpašuma domājamo daļu, nevis konkrētas, tieši noteiktas telpas, kas varētu radīt sarežģījumus, piemēram, vēloties ieguldīt līdzekļus mājas labiekārtošanā un remontā vai saņemt hipotekāro kredītu.

Tā kā mājas otras daļas īpašnieks Pēteris ir miris, viņam nav bērnu un citu radinieku, kā arī, cik noprotams, viņš nav atstājis testamentu, bet ir palikuši parādi, tad, visticamāk, Pētera mantojuma atklāšanos zvērināts notārs izsludinās vai jau ir izsludinājis, pamatojoties uz Pētera kreditoru iesniegumu. Ja norādītajā termiņā mantinieki nepieteiksies, tad normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā mājas otra daļa tiks atzīta par bezmantinieka mantu, kas piekritīga valstij, un pārdota tiesu izpildītāja rīkotā izsolē.

Jautājuma turpmākai risināšanai ieteiktu ar visiem Jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem doties uz konsultāciju pie zvērināta notāra.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas