E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13976
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantiniekiem ir tiesības prasīt savas neatņemamās daļas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2018
Līga

Pēc vecvecāka nāves mazbērns vēlējās pieteikties mantojumam (māja), bet izrādās, ka pirms pieciem gadiem vecvecāks māju norakstījis citam mazbērnam. Vai ir iespējams ko darīt šādā situācijā un tomēr saņemt mantojumu?

A
atbild:
03. maijā, 2018
Laura Studente
LV portālam

Gadījumā, ja persona ir veikusi dāvinājumu par labu citam mantiniekam, bet dāvinātāja neatņemamās daļas mantiniekiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, Civillikuma 1922. pants paredz iespēju, ka dāvinātāja laulātais un bērni var prasīt no apdāvinātā, lai viņiem šīs daļas izdod, piemēram, izmaksā naudā.

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā – mantiniekam ir tiesības saņemt pusi no tā, ko viņš būtu tiesīgs mantot, ja mantojums atklātos pirms dāvinājuma līguma noslēgšanas. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Jāņem vērā, ka savu daļu mantinieki var prasīt tikai no apdāvinātās personas, nevis no trešās personas, kuras īpašumā dāvinājums nonācis pēc tam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas