E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13955
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Stādu neatbilstība līgumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2018
Вероника

Labdien! Šodien veikalā “Depo” bija liela stādu un sēklu izvēle, es nopirku vairākas jaunas šķirnes gladiolas un peonijas. Dārgākās maksāja 10 eiro gabalā, lētākās – 3 eiro. Par sēklām un stādiem iztērēju vairāk nekā 50 eiro. Kaimiņiene teica, ka visas gladiolas un peonijas būs pavisam citas šķirnes, daudzi cilvēki stāsta par sliktu pieredzi. Ja kaimiņienei būs taisnība un es būšu piemānīta, vai es varu meklēt taisnību? Pirkuma čeku un gladiolu un peoniju etiķetes es saglabāšu, bet ziedi būs jūlijā, augustā, septembrī. Es saprotu, ka “Depo” neaudzē stādus, tikai ir pārdevējs. Stādi ir no Holandes, piegādātājs ir no Lietuvas. Protams, stādi nav tas pats, kas zābaki, kam atlīmējas zole, bet tie ir 50 eiro. Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2018

Atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības likumam preci var atgriezt, ja tā ir neatbilstoša līguma noteikumiem. Tas nozīmē – precei nepiemīt īpašības vai izpildījums, ko pamatoti var gaidīt no preces vai kādu tai piedēvē preces marķējums.

Precei jābūt derīgai mērķim, uz ko norāda tās apraksts un pārdevēja sniegtās rekomendācijas.

Komersants ir atbildīgs tikai par tādu neatbilstību, kas precei radusies tās nopirkšanas dienā. Taču, ja neatbilstība radusies sešu mēnešu laikā pēc preces nopirkšanas, tad uzskatāms, ka tā eksistēja jau pirkuma dienā.

Turklāt tieši komersantam ir jāpierāda, ka prece ir bijusi atbilstoša līguma noteikumiem, nevis otrādi.

Jāatceras, ka Patērētāju tiesību aizsardzības likums ļauj patērētājiem pieteikt prasījumu pārdevējam par preces vai pakalpojuma atbilstību nosacījumiem divu gada laikā no preces iegādes vai pakalpojuma saņemšanas dienas.

Jūsu aprakstītajā situācijā, ja gadījumā gladiolu un peoniju šķirne neatbilst tam, ko gaidījāt, iegādājoties sēklas un stādus, tad likums Jums sniedz iespēju vērsties pie komersanta, lūdzot aizstāt nopirktos stādus. Komersants var piedāvāt arī atmaksāt iztērētos naudas līdzekļus.

Ieteikums noteikti būtu saglabāt visus čekus, kā arī, iespējams, nofotografēt iestādītos augus, lai būtu pierādījums tam, ka iestādīti tiešām nopirktie stādi.

Jums ir tiesības arī vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā pēc konsultācijas un ieteikumiem, kā labāk rīkoties šādā situācijā un kā labāk dokumentēt stādu autentiskumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas