E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13954
Lasīšanai: 9 minūtes

Saistību dzēšanas plāna termiņu aprēķina, ņemot vērā parādnieka ienākumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2018
Deniss
  1. Vai ir iespēja saņemt skaidrojumu izteicienam "no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ"?
  2. Vai maksājumus, kuri jāsedz ikmēneša dzīvokļa rēķinu apmaksai, ceļam uz ienākumu gūšanas vietu un atpakaļ, kā arī ēdināšanai un līgumsaistību izpildei, var attiecināt uz izteicienu "no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ"? Piemērs: pasludināts fiziskas personas maksātnespējas process, bankrota procedūra izieta, sākas saistību dzēšanas process. Saistību dzēšanas plānā ir iekļauts: neapmierināto kreditoru summa ap 12 000,00 eiro, darba samaksa 1090,00 eiro bruto (pēc nodokļiem 816,00 eiro). Saistības: saskaņā ar tiesas spriedumu uzturlīdzekļi bērniem (pirmā laulība, pēc šķiršanas): (divi) 258,00 eiro, trešais bērns, ārpus laulības, bet ir apgādība un dzīvo ar tēvu: 129,00 eiro, līgums par studijām: 100,00 eiro, dzīvokļa rēķinu apmaksa: 120,00 eiro, ceļa izdevumi: mēnešbiļete 54,34 eiro, ēdināšana: 3,50 eiro dienā – 105,00 eiro mēnesī. Kopā: 766,34 eiro mēnesī. Maksātnespējas administratore un kreditori pieprasa novirzīt attiecīgi 272,00 eiro (maksātnespējas administratorei 1/3 no 816,00) un 363,00 eiro (lielākais kreditors – 1/3 no 1090,00), bet saistību plānā paredzēti 143,22 eiro (30% no valstī noteiktā minimuma, jo minētie maksājumi ir jāveic, vai arī persona atkal sakrās parādus un maksātnespējas procesam nebūs jēgas un pēc pabeigšanas atkal kļūst par parādnieku). Kuram ir taisnība?
A
atbild:
27. aprīlī, 2018
Maksātnespējas administrācija
Karīna Paturska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Saistību dzēšanas plāna termiņš un saistību dzēšanas procedūras laikā kreditoriem veicamie maksājumi ir atkarīgi no parādnieka ienākumu apjoma. Pamatnosacījumi, saskaņā ar kuriem aprēķina kreditoriem pārskaitāmo līdzekļu apmēru, ir noteikti Maksātnespējas likuma 155. pantā. Ja parādnieks no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ nespēj segt Maksātnespējas likuma 155. panta otrajā un trešajā noteikto saistību apmēru, saistību dzēšanas plāna termiņš nosakāms saskaņā ar Maksātnespējas likuma 155. panta trešo un ceturto daļu.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 155. pantā noteikto kārtību saistību dzēšanas plāna termiņa aprēķins ir piesaistīts parādnieka ienākumu apmēram, līdz ar to termins "no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ" nozīmē, ka parādnieks nevar brīvi izvēlēties izdevīgāko saistību dzēšanas plāna termiņu. Proti, saistību dzēšanas plāna termiņu aprēķina, izmantojot objektīvu matemātisku vērtību – parādnieka ienākumus.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 155. panta ceturto daļu saistību dzēšanas plānā paredz, ka kreditoru prasījumu segšanai proporcionāli kreditoru prasījuma apmēram tiks novirzīti līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem, bet ne mazāk kā vienas trešdaļas apmērā no vienas minimālās mēnešalgas mēnesī.

Proti, parādnieks nevar izvēlēties, vai maksāt vienu trešdaļu no saviem ienākumiem vai vienu trešdaļu no minimālās algas, proti, kreditoru prasījumu segšanai novirzāma viena trešdaļa no personas ienākumiem, bet ne mazāk kā viena trešdaļa no minimālās algas. Līdz ar to iesniegumā aprakstītie administratora un kreditoru iebildumi par parādnieka izstrādāto saistību dzēšanas plānu ir pamatoti. Jāņem vērā, ka fiziskās personas maksātnespējas process nav tikai otrās iespējas sniegšana maksātnespējīgam parādniekam, bet tam ir arī "audzinoša" funkcija, t.i., parādnieks maksātnespējas procesa laikā ir pakļauts dažādiem ierobežojumiem, turklāt tam ir jāpilda zināmi nosacījumi, lai to izpildes rezultātā saņemtu atbrīvošanu no saistībām.

Attiecībā uz to, vai parādniekam kreditoru prasījumu apmierināšanai jānovirza viena trešdaļa no saviem ienākumiem pirms vai pēc nodokļu nomaksas, norādām turpmāko. Maksātnespējas likumā nav dots jēdziena "ienākumi" skaidrojums, līdz ar to minētais jēdziens jāskaidro kopsakarā ar citām Maksātnespējas likuma normām un to mērķi un jēgu.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 161. panta 1. punktam parādniekam saistību dzēšanas procedūras laikā ir tiesības paturēt vismaz divas trešdaļas no saviem ienākumiem, lai segtu savas uzturēšanas izmaksas. Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 154. panta otrās daļas 4. punktu fiziskās personas saistību dzēšanas plānā cita starpā jānorāda parādnieka paredzamais mēneša ienākumu apmērs, lai segtu parādnieka uzturēšanas izmaksas. Saskaņā ar Civillikuma 2098. pantu ar uzturu jāsaprot ēdiens, miteklis, apģērbs un kopšana, kā arī līdz pilngadības sasniegšanai – audzināšana un skološana. Uzturēšanas izmaksās nav ietverta to nodokļu nomaksa, ar kuriem tiek aplikti personas saņemtie ienākumi. Ņemot vērā, ka parādnieks savas uzturēšanas izmaksas var segt tikai no faktiski saņemtajiem (neto) ienākumiem, kreditoriem parādnieks var pārskaitīt vienīgi atlikušo trešdaļu no faktiski saņemtajiem ienākumiem.

No minētā izriet, ka likumdevējs ir paredzējis kreditoru prasījumu segšanai novirzāmo summu un fiziskās personas uzturēšanai novirzāmo summu sadali no parādnieka faktiski saņemtajiem ienākumiem pēc nodokļu nomaksas. Minētais atbilst arī Maksātnespējas likuma 5. panta pirmajā daļā nostiprinātajam fiziskās personas mērķim – pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Latvijas Republikas Augstākās tiesas (turpmāk – Augstākā tiesa) Civillietu departaments 2016. gada 28. decembrī pieņēma lēmumu lietā Nr. SPC-21/2016, kurā pausts pretējs viedoklis. Proti, Augstākā tiesa norāda, ka saskaņā ar Maksātnespējas likuma 155. panta ceturto daļu likumdevējs skaidri noteicis, ka kreditoriem prasījumu segšanai novirzāmā summa nevar būt mazāka par vienu trešdaļu no parādnieka ienākumiem, bet ne mazāka kā viena trešdaļa no vienas minimālās mēnešalgas mēnesī. Gadījumā, ja parādnieka ienākumi ir mazāki par minimālo algu, nav pieļaujams, ka parādnieks kreditoriem maksātu summu, kas ir mazāka par likumdevēja noteikto minimālo apmēru. Tādējādi no minētā nav secināms, ka kreditoru prasījumu segšanai novirzāma viena trešdaļa no personas ienākumiem pēc nodokļu nomaksas.

Maksātnespējas administrācijas nostāja minētajā jautājumā pēc Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2016. gada 28. decembra lēmuma Nr. SPC-21/2016 pieņemšanas nav mainījusies. Tomēr jāņem vērā, ka saskaņā ar Maksātnespējas likuma 157. pantu saistību dzēšanas plāna apstiprināšana un lēmuma pieņemšana par parādnieka atbrīvošanu no atlikušajām saistībām, kas norādītas fiziskās personas saistību dzēšanas plānā atbilstoši Maksātnespējas likuma 164. panta trešajai daļai, ir tiesas kompetencē. Jāatzīst, ka kopš minētā Augstākās tiesas lēmuma pieņemšanas tiesu prakse šajā jautājumā ir bijusi neviennozīmīga.

Vienlaikus informējam, ka Tieslietu ministrija ir izstrādājusi likumprojektu "Grozījumi Maksātnespējas likumā" (Nr. 1093/Lp12), kas šobrīd tiek skatīts Saeimā 2. lasījumā. Likumprojekta anotācijā norādīts: lai izvairītos no gadījumiem, kad praksē Maksātnespējas likuma 155. panta ceturtā daļa tiek interpretēta pretēji fiziskās personas maksātnespējas procesa mērķim, ir nepieciešams precizēt minēto normu, tajā ietverot nepārprotamu norādi par kreditoru prasījumu segšanai novirzāmo līdzekļu apmēru. Proti, nosakot, ka parādniekam ir pienākums kreditoru prasījumu segšanai novirzīt vienu trešdaļu no saviem ienākumiem pēc nodokļu nomaksas, bet ne mazāk kā vienu trešdaļu no minimālās mēnešalgas pirms nodokļu nomaksas.1

1 Likumprojekta "Grozījumi Maksātnespējas likumā" (Nr. 1093/Lp12) sākotnējās ietekmes novērtējums (anotācija). Pieejams: http://titania.saeima.lv/LIVS12/saeimalivs12.nsf/0/E2E67AF2E3E97D6BC22581F3002C96BC?OpenDocument#b [aplūkots 2018. gada 2. martā].

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas