E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13945
Lasīšanai: 6 minūtes

Uzturlīdzekļu parāda atmaksa ir jāveic zvērināta tiesu izpildītāja kontā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2018
Ināra

Bērnu māte trīs gadus saņēmusi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda uzturlīdzekļus, un vienlaicīgi bērnu tēvs maksāja, uzturlīdzekļus viņai pārskaitot uz kontu. Bērnu māte nav paziņojusi garantiju fondam, ka tēvs maksā uzturlīdzekļus. Tagad fonds pieprasa šo summu samaksāt tēvam vēlreiz, konta izraksti par veiktajiem maksājumiem ir. Garantiju fonds griezies pie tiesas izpildītāja par piedziņu. Kādas būtu turpmākās darbības tēvam, lai Uzturlīdzekļu garantiju fonds nepieprasītu atmaksāt šo summu?

A
atbild:
21. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Pirms trim gadiem spēkā esošajā redakcijā Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. pants paredzēja, ka uzturlīdzekļi bērnam no fonda tiek izmaksāti gadījumā, ja tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās par uzturlīdzekļiem, kas noslēgta kā notariāls akts, izpilde Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā atzīta par neiespējamu vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem pilda, bet nenodrošina to minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets. Šādu atzinumu varēja sniegt tikai zvērināts tiesu izpildītājs.

Līdz ar to, ja uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tika uzsākta pirms trim gadiem, tas nozīmē, ka spēkā esošs tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanās par uzturlīdzekļiem, kas noslēgta notariāla akta formā, tika nodota piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, pirms fonda administrācija pieņēma lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksas uzsākšanu. Tātad parāda piedziņas lieta ir ievesta vismaz pirms trim gadiem.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. pantu zvērinātam tiesu izpildītājam, stājoties pie nolēmuma izpildes, ir pienākums nosūtīt vai izsniegt parādniekam paziņojumu par pienākumu izpildīt nolēmumu. Minētais dokuments tiek izsniegts parādniekam personiski pret parakstu vai nosūtīts ierakstītā pasta sūtījumā uz parādnieka pēdējo zināmo dzīvesvietas adresi. Jāatzīmē, ka katra iedzīvotāja pienākums ir būt sasniedzamam savā deklarētajā dzīvesvietas adresē saziņā ar valsti. Savukārt, kad ir uzsākta parāda piedziņas lieta, parādnieka pienākums ir sadarboties ar zvērinātu tiesu izpildītāju (sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “Parādnieka tiesības un pienākumi”).

Te svarīgi atzīmēt – ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek veikta civilprocesa ietvaros ar tiesas spriedumu, maksājumi obligāti jāveic tiesu izpildītāja depozīta kontā. Neievērojot parāda atmaksas kārtību, var izveidoties situācija, ka, veicot maksājumus kreditora (bērna mātes) kontā, parāds netiek dzēsts.

Jānorāda, ka līdz 2017. gada 1. februārim, kad stājās spēkā jauns Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums,  normatīvais regulējums paredzēja iesniedzēja, kas saņem uzturlīdzekļus no fonda, pienākumu informēt fonda administrāciju par apstākļiem, kas ietekmē tiesības saņemt uzturlīdzekļus, tai skaitā, ja parādnieks maksā uzturlīdzekļus iesniedzējam, ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no šo apstākļu iestāšanās dienas. Gadījumā, ja iesniedzējs likumā noteiktajā termiņā nebija paziņojis par apstākļiem, kas ietekmē tiesības saņemt uzturlīdzekļus, iesniedzējam bija pienākums atmaksāt no fonda izmaksātos līdzekļus.

2017. gada 1. februārī, stājoties spēkā jaunam likumam, līdztekus citām izmaiņām tika noteikta svarīga nianse. Proti, šobrīd spēkā esošā Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. panta pirmās daļas 4. punkts iesniedzējam (bērna mātei) uzliek par pienākumu informēt fonda administrāciju tikai tad, ja parādnieks maksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets (25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas atkarībā no bērna vecuma). Ja uzturlīdzekļu maksājumi ir mazāki par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, bērna mātei nav formāla pienākuma par to informēt fonda administrāciju.

Sniedzot atbildi uz līdzīgu jautājumu e-konsultācijā “Ja uzturlīdzekļu maksājumi saņemti gan no vecāka, gan UGF”, fonda administrācija norādīja, ka gadījumā, ja no vecāka saņemti uzturlīdzekļi mazākā apmērā par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, iesniedzējam šāda informēšanas pienākuma nav, un fonda administrācijai līdz ar to arī nav tiesiska pamata iesniedzējam pieprasīt atmaksāt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemtos līdzekļus.

Ministru kabineta noteiktais apmērs ir minimālais, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt, līdz ar to parādnieka veiktie uzturlīdzekļu maksājumi bērna mātei šajā gadījumā var tikt uzskatīti par papildu uzturlīdzekļu maksājumiem, jo vecākam nav liegts veikt lielāku uzturlīdzekļu maksājumu, nekā ir valstī noteiktais minimums. Līdz ar to, neievērojot ar lēmumu noteikto maksāšanas kārtību, parādniekam var turpināt pieaugt parāds valstij viņa vietā izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā.

Tā kā izveidojusies situācija ir gana sarežģīta, jautājumā norādītajā laika posmā ir mainījies regulējums, nav zināms, kādā apmērā ir veikti uzturlīdzekļu maksājumi, tāpat situācijas apraksts nerada skaidrību, kā iespējams, ka uzturlīdzekļi no fonda bez Jūsu ziņas tiek izmaksāti jau trīs gadus, aicinām konsultēties ar zvērinātu advokātu, kas specializējies ģimenes tiesībās, lai, iepazīstoties ar konkrētās lietas apstākļiem, varētu spriest par turpmāko rīcību un, iespējams, tiesvedību.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas