E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13932
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja no autoratlīdzības nav jāmaksā VSAOI, ienākums neietekmē vecāku pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2018
Aiva

Vai, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, var saņemt autoratlīdzību, nezaudējot pabalstu?

A
atbild:
06. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja autoratlīdzības saņēmējam nav pienākums veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vispārējā kārtībā, maksājot 32,15% likmi, tad saņemtā autoratlīdzība neietekmē tiesības saņemt vecāku pabalstu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā.

Vecāku pabalsts minēts tāpēc, ka sociāli apdrošinātam vecākam, ja viņš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, maksā gan vecāku pabalstu, gan vienlaikus arī bērna kopšanas pabalstu. Savukārt bērna kopšanas pabalstu maksā arī sociāli neapdrošinātajiem vecākiem.

Kopš šā gada janvāra autoratlīdzības izmaksātājs no saviem līdzekļiem no autoratlīdzības (bruto) 5% apmērā veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas VSAOI (pensiju apdrošināšanai par autoratlīdzības saņēmēju).

Autoratlīdzības saņēmējam, ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), jāveic VSAOI kā pašnodarbinātajam, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātajam un no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, ir jāveic VSAOI vispārējā apmērā (2018. gadā VSAOI likme vispārējā gadījumā pašnodarbinātajam ir 32,15%).

VSAOI neatkarīgi no saņemtā autoratlīdzības apmēra autoratlīdzības saņēmējam nav jāveic, ja autoratlīdzības saņēmējs paralēli ir darba ņēmējs un alga pie viena vai vairākiem darba devējiem kopā sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru. Jāpiebilst, ka darba tiesisko attiecību gadījumā ne vienmēr ir tā, ka sociālās iemaksas darba devējs veic tikai no darba algas, bet no autoratlīdzības – ne.

Jūsu jautājumā nav norādīts, kāda ir situācija, tāpēc par pabalsta vai pabalstu izmaksu savā individuālajā gadījumā jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā klātienē vai arī rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas