E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13896
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uz valsts sociālajiem pabalstiem piedziņu vērst nevar

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
amanda

Labdien! Man ir sekojoši jautājumi par savu situāciju. Paliekot bez darba, man palika nemaksāti vairāki ātrie kredīti, tad pieteicās mazulis, un esmu vēl bērna kopšanas atvaļinājumā. Pēdējos divus mēnešus neesmu maksājusi piedzinējiem nevienu maksājumu, ar puisi arī neesmu kopā un gaidu vēl atbildi no sociālā dienesta par palīdzību. Jānokārto vēl alimentu lietas. Jautājums tāds, ko no manis pašreiz var piedzīt, ja mani ienākumi ir 200 eiro mēnesī, ko maksā valsts par bērniem? Man šobrīd nav līdzekļu, ko maksāt kredītu piedzinējiem, un es arī nevaru sniegt skaidru atbildi, kad situācija mainīsies. Pēdējos divus mēnešus es dzīvoju ar 200 eiro mēnesī. Man nav ne kustamās, ne nekustamās mantas, dzīvoju īrētā dzīvoklī. Vai no valsts bērnu naudas var veikt ieturējumus, un sociālā pabalsta, un kā ir ar alimentiem? Vai tiešām man var atņemt bērnus, ja nepildīšu kredītsaistības?

A
atbild:
20. martā, 2018

No sniegtā apraksta īsti nav saprotams, vai lietas jau atrodas pie tiesu izpildītāja, vai tomēr tās vēl tiesu izpildītājiem nav iesniegtas. Nav īsti arī saprotams, kādus ikmēneša ienākumus Jūs saņemat. Civilprocesa likuma 596. pants nosaka summas, uz kurām tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu. Piedziņu nevar vērst uz:

  • atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalstiem;
  • bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Tādējādi uz bērnu kopšanas pabalstu piedziņu vērst nevar, savukārt uz maternitātes pabalstu piedziņu vērst var.

Atbilstoši Civillikuma 200. pantam vecākam var atņemt aizgādības tiesības, ja:

  • viņa vainas dēļ (vecāka apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ) ir apdraudēta bērna veselība vai dzīvība;

vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību un tas var apdraudēt bērna fizisko, garīgo vai tikumisko attīstību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas