E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13895
Lasīšanai: 2 minūtes
25
25

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja gūs ienākumus kā pašnodarbinātais

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
Zanda

Vai bezdarbnieks joprojām, tāpat kā 2017. gadā, saglabā bezdarbnieka statusu un tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja viņš VID reģistrējas par pašnodarbināto, kas maksā vispārējo nodokli un viņa kā pašnodarbinātā ienākumi mīnus izdevumi mēnesī nesasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru (430 eiro), bet pārsniedz 50 eiro, par ko jāveic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā? Vai arī kopš 2018. gada līdz ar brīdi, kad ienākumi pārsniedz 50 eiro gadā un jāsāk veikt sociālās iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai, bezdarbnieka statuss tiek zaudēts? Kādu līgumu par pakalpojumu sniegšanu šajā gadījumā bezdarbnieks var slēgt, lai nezaudētu bezdarbnieka statusu?

A
atbild:
09. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, no šiem ienākumiem ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% apmērā pensijas apdrošināšanai. Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tad VSAOI 5% apmērā var neveikt.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru, no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, ir jāveic VSAOI vispārējā apmērā (2018. gadā VSAOI likme vispārējā gadījumā pašnodarbinātajam ir 32,15%) un arī no starpības starp ienākumiem un brīvi izraudzītā objekta jāveic VSAOI 5% apmērā pensijas apdrošināšanai.

Tātad, ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī nesasniedz 430 eiro, no ienākuma jāveic tikai 5% obligātās iemaksas pensijas apdrošināšanai. Tā kā šis maksājums ir tikai pensijas apdrošināšanai, tas neietekmē tiesības uz bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas