E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13891
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Darbnespējas lapa jāapmaksā valstij, kurā strādā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2018
Raimonds

Labdien! Dzīvoju Latvijā, bet strādāju Lietuvā un, protams, nodokļus arī maksāju Lietuvai. Tagad notika nelaimes gadījums, lauzu kāju. Kā man rīkoties tālāk, lai nokārtotu darba nespējas lapu Lietuvā?

A
atbild:
02. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās nodrošināšanas sistēmas koordinēšana Eiropas Savienībā (ES) paredzēta Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā (EK) Nr. 883/2004

Ja strādājat un esat sociāli apdrošināts Lietuvā, tā ir kompetentā valsts, kas ir atbildīga par slimības pabalsta izmaksu. Ja darbnespējas periods ir, atrodoties Latvijā, Latvijas ārstam ir jāaizpilda veidlapa E116, kas ir pārejošu darba nespēju apstiprinošs dokuments ES/EEZ dalībvalstīs.

Šo E116 veidlapu varat iesniegt pats kompetentajā iestādē Lietuvā vai arī nosūtīt ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) palīdzību.

Ja dokumentus slimības pabalsta pieprasīšanai iesniegsiet Latvijā, tad papildus ārsta aizpildītai veidlapai E116 ir jāiesniedz arī “Iesniegums citas ES/EEZ dalībvalsts vai Šveices slimības/maternitātes pabalsta piešķiršanai” (iesnieguma forma pieejama VSAA mājaslapas sadaļā “Noderīgi” > “Iesniegumu veidlapas” > “Starptautisko pakalpojumu iesniegumi” > “Pakalpojumiem Eiropas Savienībā”).

VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa izskata saņemtos dokumentus un piecu darba dienu laikā no dokumentu saņemšanas sagatavo formu E115. Kopā ar klienta iesniegtajiem dokumentiem tā tiek nosūtīta ES/EEZ dalībvalsts kompetentajai iestādei.

VSAA informācijā norādīts, ka šajā gadījumā VSAA veic tikai dokumentu pārsūtīšanas funkciju.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas