E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13821
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ja nodoklis jāmaksā, svarīga iegādes vērtības noteikšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2018
Vita

Labdien! Sakiet, lūdzu, kādi darījuma nodokļa apmēri tiek piemēroti šādā nekustamā īpašuma darījuma gadījumā? Dzīvoklis ir īpašumā vairāk nekā 5 gadus, bet īpašnieks (tajā skaitā arī pārdevējs) nav šajā dzīvoklī deklarēts. Tas nav pārdevēja vienīgais nekustamais īpašums, bet konkrētais dzīvoklis, ko pārdevējs vēlas pārdot, ir iegūts mantojumā. Jau iepriekš – liels paldies par Jūsu atbildi!

A
atbild:
20. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme kopš šā gada ir 20%, ar ko apliek starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību. Tikai atsevišķos gadījumos nodoklis no ienākuma nav jāmaksā (ja 5 gadus piederējušā īpašumā gadu bijusi deklarētā dzīvesvieta; ja tas bijis vienīgais īpašums; ja ienākumu iegulda citā īpašumā).

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Ja mantojuma masā nav norādīta konkrētā nekustamā īpašuma vērtība, tad iegādes vērtības noteikšanai ņem vērā, kad īpašums iegūts:

  • ja nekustamais īpašums iegūts līdz 2000. gada 31. decembrim, par tā iegādes vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma atsavināšanas gadā, kura koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējiem 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas;
  • ja nekustamais īpašums iegūts pēc 2000. gada 31. decembra, par tā iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību uz nekustamā īpašuma mantošanas (iegūšanas) gada 1. janvāri.

Tie ir likuma kritēriji nodokļa iegādes vērtības noteikšanai, no kuriem izriet, ka, lai sniegtu atbildi, ir nepieciešama papildu informācija.

Tāpēc, lai noskaidrotu nodokļa piemērošanu savā individuālajā situācijā, Jums jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas