E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13798
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

VSAOI no autoratlīdzības saņēmējam nav jāveic, ja alga ir vismaz 430 eiro

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2018
IlzE

Labdien! Vēlos lūgt konsultāciju saistībā ar nodokļiem. Līdztekus darbam valsts iestādē strādāju arī kā ārštata pasniedzēja. Darba slodze ārštatā ir nepastāvīga, tādēļ ar konkrētajiem klientiem noslēdzu autoratlīdzības līgumu. Kā pašnodarbinātā neesmu reģistrējusies. Ar 2018. gadu Autoratlīdzības likumā ir ieviestas izmaiņas, kas paredz sociālās iemaksas pašnodarbinātajiem, ja viņu ienākumi pārsniedz 430 eiro. Jautājums – ja paredzu, ka mani ienākumi no ārštata pakalpojumiem varētu svārstīties 400–500 eiro robežās (mēnesī), vai man šajā situācijā tiks piemērots kāds sods vai nāksies valsij ko atmaksāt? Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
13. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) pensiju apdrošināšanai no autoratlīdzības un pašnodarbinātā ienākumiem ir noteiktas likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Tikai tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 430 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās ne ar autoratlīdzības izmaksātāju, ne ar kādu citu darba devēju, vai atlīdzības apmērs pie darba devēja ir mazāks par minimālās algas apmēru (šogad 430 eiro), ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pašnodarbinātās personas statusā. Tad ir reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro.

Tātad, ja Jūsu alga pamatdarba vietā ir vismaz 430 eiro, saņemot autoratlīdzību, kā pašnodarbinātajai nav jāreģistrējas, VSAOI nav jāveic neatkarīgi no saņemtā autoratlīdzības apmēra.

Vēl likums ar šo gadu noteic, ka autoratlīdzības ienākuma izmaksātājs no saviem līdzekļiem veic obligātās iemaksas autoratlīdzības ienākuma saņēmēja pensijas apdrošināšanai 5% apmērā no autoratlīdzības apmēra.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas