E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13745
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļi algai un saimnieciskajai darbībai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2018
Māra

Cilvēks strādā par pārdevēju ar algu 430 eiro mēnesī, ar algas grāmatiņu. Strādā arī kā pašnodarbinātais citā vietā ar algu 130 eiro mēnesī vidēji. Ir 2. grupas invalīds. Kā aprēķināt nodokļus pamatdarbā un algu uz rokas? Kā aprēķināt nodokļus kā pašnodarbinātajam?

A
atbild:
05. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Neesat jautājumā norādījusi, vai saņemat invaliditātes pensiju, bet tas ir svarīgi, jo strādājošajiem, kuri saņem pensiju (arī invaliditātes pensiju), darba algai nepiemēro neapliekamo minimumu. Savukārt pensijai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piemēro pensionāra neapliekamo minimumu, kas šogad ir 250 eiro mēnesī. Jebkurā gadījumā cilvēkam ar 2. grupas invaliditāti ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu – neapliekamo ienākumu 154 eiro apmērā mēnesī (1848 eiro gadā).

Līdz ar to nodokļiem pamatdarbā ir varianti, kuri atkarīgi no konkrētās situācijas (šajā gadījumā arī, vai saņemat invaliditātes pensiju).

No darbinieka bruto algas (430 eiro) darba devējs ietur valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 11%.

Ja algas nodokļa grāmatiņa iesniegta darba devējam un saņemat pensiju, tad algai neapliekamo minimumu nepiemēro. Ja nodokļa grāmatiņā ir atzīme par invaliditāti, darba devējs algai piemēros atvieglojumu par 2. grupas invaliditāti – 154 eiro mēnesī. Algas nodoklis apliekamajam ienākumam būs 20%.

Ja pensiju nesaņemat, darba devējs piemēros prognozēto mēneša neapliekamo minimumu (to zina darba devējs no Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas), kā arī atvieglojumu par invaliditāti.

Savukārt pašnodarbinātajam, ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, vienu reizi ceturksnī no katra mēneša ienākumiem jāveic VSAOI 5% (pensiju apdrošināšanai).

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Ienākumam piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi. Ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā ir mazākā likme – 20%.

Ja saņemat invaliditātes pensiju  un tā ir mazāka par pensionāra neapliekamo minimumu, neizmantoto atvieglojuma daļu var attiecināt uz visa gada ienākumu (darba alga plus saimnieciskās darbības ienākums).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas