E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13730
Lasīšanai: 5 minūtes

Paternitātes atzīšanu iespējams atcelt tikai tiesas ceļā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2018
Krista

Labdien! Manam bērnam ir nu jau padsmitnieka gadi. Bioloģiskais bērna tēvs ir norvēģis, kurš maksā alimentus. Kad bērns piedzima, biju kopā ar citu vīrieti, kurš tika ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Kad bērnam bija 1,5 gadi, es šīs attiecības pārtraucu. Kopš tā laika viņš ne reizi nav bērnu redzējis vai palīdzējis, nesen uzzināju, ka šis cilvēks kārtējo reizi notiesāts (kad tikāmies, nebija tiesāts). Kā tikt vaļā no ieraksta bērna dzimšanas apliecībā? Baidos, ka kādreiz šis cilvēks no mana bērna varētu prasīt uzturlīdzekļus.

A
atbild:
02. martā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta ir noprotams, ka paternitāte bērnam ir atzīta Civillikuma 155. panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā, proti, dzimšanas apliecībā ierakstītajai personai un mātei personiski iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā. 

Šādu brīvprātīgi atzītu paternitāti iespējams atcelt tikai tiesas ceļā. Taču atbilstoši Civillikuma 156. pantā noteiktajam paternitātes atzīšanu tiesa var atzīt par neesošu tikai tad, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa bioloģiskais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā.

Vienkāršiem vārdiem – tiesa var anulēt paternitātes atzīšanu, ja persona, kas brīvprātīgi atzinusi paternitāti, ir tikusi maldināta un to darījusi, ticot, ka bērns ir cēlies no viņa. Ja tiesa konstatēs, ka vīrietis ir atzinis bērna paternitāti, apzinādamies, ka nav bērna īstais tēvs, paternitāti atcelt nav iespējams. 

Būtiski uzsvērt, ka likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā ir iespējams apstrīdēt paternitātes atzīšanu. Civillikuma 156. panta otrā daļa noteic, ka apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Paternitātes atzīšanu var apstrīdēt arī pats bērns divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas. 

Tātad, sniedzot prasības pieteikumu par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu, ir jāpierāda ne tikai tas, ka dzimšanas apliecībā ierakstītā persona paternitāti atzina maldības, viltus vai spaidu rezultātā, bet arī, ka nav beidzies likumā noteiktais divu gadu termiņš. Praksē šim nolūkam mēdz izmantot DNS testa rezultātus, divu gadu termiņu skaitot no rezultātu saņemšanas dienas.

Jāatzīmē, ka iesaistīto pušu vilcināšanās gadījumā ļoti bieži tiek pieņemts, ka bērna interesēs ir saglabāt esošo situāciju. Tas izriet no pieņēmuma, ka bērnam ir tiesības uz tēvu. Ierakstam par tēvu dzimšanas apliecībā ir tiesiska nozīme, līdz ar to, pat ja tiek pierādīts, ka bērns nav cēlies no dzimšanas apliecībā ierakstītās personas, itin bieži tam nav izšķiroša nozīme. Tāpēc, ņemot vērā, ka bērna uzturēšanā līdz šim ir piedalījies cits vīrietis, kas ir arī bērna bioloģiskais tēvs, der zināt, ka prasības pieteikumu par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu ir iespējams apvienot ar prasību noteikt paternitāti. Tādā gadījumā lietā būs divi atbildētāji – gan bērna juridiskais, gan bioloģiskais tēvs. Iespējams, šādā gadījumā varētu būt mazākas šaubas, ka paternitātes atzīšanas anulēšana ietekmēs bērna tiesības un emocionālo attīstību.

Lai rastu labāko risinājumu konkrētajā situācijā, nepieciešams konsultēties ar advokātu, kas specializējies ģimenes tiesībās. Profesionāli sagatavots prasības pieteikums var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu.

Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Civillikuma 188. panta otrajai daļai bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas