E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13701
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Lēmums par rīcību ar īpašumu ir paša atbildība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2018
Aigars T.

Labdien! Es mantojumā no tēva saņemu 1/2 no nekustamā īpašuma, otra puse pieder tēva māsai. ja es gribu savu daļu pārdot tēva māsai par kadastra vērtību, vai man būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis 20%, ja man jau pieder vairāki īpašumi? Vai labāk ir dāvināt vai pārrakstīt mantojuma tiesības?

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vai savu īpašumu uzdāvināt vai novēlēt mantojumā, lai izvairītos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājuma, tā ir katra paša atbildība par savu lēmumu un tā iespējamām sekām. Turklāt, pārdodot īpašumu, gūst ienākumu, dāvināšana ir tā atdošana bez atlīdzības. Pirms darījuma ieteicams konsultēties ar juristu. LV portālā varat izlasīt skaidrojumu “Kas jāzina par dāvinājuma līguma slēgšanu”.

Kas attiecas uz nodokli ienākumam no kapitāla pieauguma, tad vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kura likme kopš šā gada ir 20%. Ar nodokli apliek ne jau visu ienākumu, bet tikai starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību. Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Ja mantojuma apliecībā nav norādīta konkrēta nekustamā īpašuma vērtība, mantotā nekustamā īpašuma vērtību nosaka, pamatojoties uz aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību – atkarībā no mantojuma saņemšanas laika perioda.

Ja pārdosiet īpašumu, par nodokļa piemērošanas nosacījumiem konkrētā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas