E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13600
Lasīšanai: 4 minūtes

Normatīvie akti , ievērojot noteiktās robežas, paredz iestādes rīcības brīvību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2018
Lauma

Vēlos noskaidrot sekojošu jautājumu. Valsts iestādē strādāju jau divus gadus. Tika veikta ikgadējā novērtēšana, kur ieguvu novērtējumu “labi”. Visiem kolēģiem tiek piešķirts papildatvaļinājums, bet man ne. Saprotu, ka papildatvaļinājumu var piešķirt un var nepiešķirt. Bet vai par šo gadījumu nav jābūt rīkojumam vai citam rakstiskam pamatojumam, kāpēc tas netiks piešķirts? Vai arī pietiek ar to, ka vadība rīkojas, kā uzskata par vajadzīgu, visiem piešķir, bet vienam nepiešķir. Vai ir vērts griezties Valsts darba inspekcijā ar šo jautājumu, jo uzskatu, ka netiek ievērota vienlīdzīga attieksme? Un otrs jautājums par prēmijām: ja visiem iestādes darbiniekiem tiek piešķirta prēmija atbilstoši ikgadējam novērtējumam un vienam darbiniekam tiek ņemti vērā kaut kādi individuāli kritēriji un prēmija netiek piešķirta, vai arī iepretim šādai rīcībai nav jābūt rīkojumam? Vai var vienkārši šo cilvēku neiekļaut prēmējamo sarakstā? Kāda būtu darbinieka pareiza rīcība, kur vērsties šādā gadījumā?

A
atbild:
15. februārī, 2018
Valsts kanceleja
Justīne Deičmane, Komunikācijas departaments vadītāja vietniece

Jānorāda, ka sniegtā informācija nav pietiekama, lai pēc būtības izprastu Jūsu aprakstīto situāciju. Lai varētu izvērtēt konkrēto gadījumu, būtu nepieciešams iepazīties gan ar iestādes iekšējiem normatīvajiem aktiem, gan iestādes vadītāja izdotajiem rīkojumiem par novērtēšanu.

Ārējie normatīvie akti paredz iestādes rīcības brīvību noteikt gan papildatvaļinājuma dienu skaitu, gan prēmiju par ikgadējo novērtējumu apjomu, ievērojot ārējos normatīvajos aktos noteiktās robežas. Iestāde arī katru gadu var noteikt atšķirīgu novērtēšanas prēmiju apjomu vai piešķiramo papildatvaļinājuma dienu skaitu, jo tas var būt tiešā veidā atkarīgs no iestādei pieejamiem finanšu līdzekļiem konkrētajā gadā.

Parasti novērtēšanas prēmiju apjoms un piešķiramo papildatvaļinājumu dienu skaits iestādē tiek noteikts ar iekšēju normatīvo aktu (piemēram, reglamentu vai rīkojumu). Savukārt lēmums piešķirt konkrētajai personai novērtēšanas prēmiju un papildatvaļinājuma dienu skaitu var būt atkarīgs arī no novērtēšanas veida (ikgadējais, pēc ilgstošas attaisnotas prombūtnes, pirms pārbaudes laika beigām) vai arī paša novērtēšanas perioda, jo parasti šī prēmija un papildatvaļinājuma dienas tiek piešķirtas tikai tad, ja personai ir veikts tieši ikgadējais darbības un rezultātu novērtējums.

Ņemot vērā, ka Valsts kancelejas rīcībā nav visa situāciju raksturojošā informācija, nevaram Jums sniegt atbildi pēc būtības par konkrēto gadījumu. Nepieciešamības gadījumā lūdzam sazināties ar pārstāvi no Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas, lai attiecīgi precizētu informāciju par konkrēto gadījumu.

Vienlaikus norādām, ka vienlīdzīga attieksme jāievēro attiecībā pret visiem iestādē nodarbinātajiem, neradot situācijas, kad pie vienādiem apstākļiem ir novērojama atšķirīga attieksme pret iestādē nodarbinātajiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas