E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13577
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja vienīgā īpašuma pārdošanas ienākumu iegulda līdzīgā, nodoklis nav jāmaksā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2018
Velga

Labdien! Man mamma uzdāvināja nekustamo īpašumu – vasarnīcu, kas ir mans vienīgais īpašums. Es vēlos šo nekustamo īpašumu pārdot un par iegūtajiem līdzekļiem iegādāties dzīvokli. Vēlējos uzzināt, vai par līdzekļiem, kas tiktu iegūti, pārdodot vasarnīcu, man būs jāmaksā IIN?

A
atbild:
12. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme kopš šā gada ir 20%, ar ko apliek starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. Katram no tiem ir savi nosacījumi:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, var izmantot likumā paredzēto iespēju iegādāties tā vietā citu. Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem, piemēram, aizvietojot māju ar dzīvokli daudzdzīvokļu mājā vai otrādi.

Nodokļa atbrīvojums attiecas uz to summu, kas tiek iegūta funkcionāli līdzīgā īpašumā.

Pārdodot īpašumu, par nodokļa piemērošanas noteikumiem konkrētā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas