E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13539
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
20
20

Par nodokli no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2018
Evija

Labdien! Situācija: manai mammai pieder dzīvoklis un ir vienīgais NĪ jau 7 gadus. Man ir notariāli apstiprināta pilnvara, kuru speciāli taisījām, lai man ir tiesības šo dzīvokli pārdot, lai mammu tajā pēc iespējas mazāk iesaistītu (visus šos 7 gadus biju deklarēta tur un tur dzīvoju, tagad vairs ne). Pārdotā dzīvokļa naudu mamma plāno dāvināt man, lai varu iegādāties citu NĪ. Jautājumi: 1) pārdodot dzīvokli, pircējam nauda ir jāskaita kam: man vai mammai? Ja naudu skaita mammai, viņai nodoklis nav jāmaksā, jo atbilst vienam punktam par NĪ piederēšanas laiku un skaitu? Un tad viņa pēc tam naudu pārskaita man kā dāvinājumu, kuru es savukārt deklarēju? Vai man par to kāds nodoklis būs jāmaksā? 2) ja naudu skaita man (neesmu deklarēta tur vairs apmēram gadu, arī pilnvaras termiņš ir aptuveni viens gads), vai tādā gadījumā man būtu jāmaksā šis nodoklis par dzīvokli? Kā pareizāk būtu rīkoties? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
26. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no ienākuma (starpības starp pārdošanas cenu un iegādes vērtību) jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (20%). Ienākuma guvējs no sava īpašuma pārdošanas maksā nodokli, ja nav atbrīvojuma, kāds likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēts vairākos gadījumos.

Atbilstoši Civillikumam, nekustamā īpašuma īpašnieks ir tikai tas, kurš par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Ja Jums ir notariāli apstiprināta pilnvara, tad tajā ir norādīts arī pilnvarojuma apjoms. Tas, ka Jūs, īstenojot pilnvarojumu, pārdosiet mātes īpašumu, nenozīmē, ka iegūtā nauda nav mātes. Tas ir viņas ienākums no viņas īpašuma pārdošanas. Ja nauda tiek pārskaitīta Jums, tas nenozīmē, ka tas ir Jūsu ienākums no pārdotā īpašuma, kāda Jums nav.

Dāvinājums no vecākiem ar nodokli netiek aplikts.

Kādā secībā veikt darījumu, lai naudas plūsma būtu izsekojama, būtu objektīvi nosakāms ienākuma guvējs un nodokļa piemērošana vai atbrīvojums no tā, jākonsultējas pie notāra vai Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.
Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas