E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13497
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz vecāku pabalstiem ir sociāli apdrošinātām personām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2017
Saiva

Labdien! Darbavietā strādāju no 2013. gada. 2015. gadā devos dekrētā. Atgriezos 2017. gada decembrī. Nostrādājot 3 dienas, tiku atbrīvota no darba pienākumu izpildes uz abpusējas vienošanās pamata. Šobrīd esmu bezdarbniece. Plānojam otru bērniņu. Uztrauc finansiālā puse. Jautājums – kas man pienākas?

A
atbild:
08. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja plānojat otru bērniņu, jāzina, ka tikai sociāli apdrošinātām personām (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kurš pats veicis sociālās iemaksas) ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem – maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu. Tie ir ienākumi, kurus var saņemt apmēram 1 gadu un septiņus mēnešus, un šo pabalstu apmērs ir atkarīgs no darba algas pirms grūtniecības atvaļinājuma un no pašnodarbinātā veiktajām iemaksām.

Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, tad ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Par aktuālo situāciju. Jūs nerakstāt, vai esat pieteikusies bezdarbnieka pabalstam. Likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošinātas bezdarba gadījumam. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma Jums ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Bezdarbnieka statusu piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra, bezdarbnieka pabalstu – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Taču bezdarbnieka statuss un bezdarbnieka pabalsta saņemšanas periods neveido tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem. Jo bezdarbnieka pabalsta saņēmējs tiek apdrošināts tikai pensijai.

Par pabalstiem vecākiem informācija atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas