E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13457
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Mikrouzņēmuma darbinieka sociālā apdrošināšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2017
Svetlana

Labdien! Es esmu darbiniece uzņēmumā, kas līdz šim brīdim bija SIA, bet no 2018. gada 1. janvāra pāriet mikrouzņēmuma statusā. Man 2018. gada maijā jāiet dekrēta atvaļinājumā. SIA veica visas sociālās iemaksas, kas man garantēja visu paredzēto pabalstu izmaksu pilnā apmērā. Gribu zināt, kā mainās mana situācija, pārejot mikrouzņēmumā, un ko es varu darīt, lai nezaudētu paredzēto pabalstu izmaksu pilnā apmērā. Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma (MU) darbinieks ir sociāli apdrošināts tāpat kā darba ņēmējs uzņēmumā (SIA), kurš maksā vispārējos darbaspēka nodokļus – iedzīvotāju ienākuma nodokli (šogad 23%) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (34,09% – maksā darba devējs un darba ņēmējs).

Kā darba ņēmējam MU darbiniekam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam.

Taču mikrouzņēmumu nodoklis tiek maksāts no apgrozījuma (nākamgad 15%), un tikai daļa tajā ir sociālās iemaksas. Līdz ar to sociālās apdrošināšanas pabalsti, kas tiek aprēķināti mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbiniekam, ir mazāki.

Mikrouzņēmuma darbiniekam pabalstus aprēķina atšķirīgi – nevis no algas (jo algai nodokļu nav), bet gan no iemaksu objekta. To nosakot, ņem vērā MU apgrozījumu, darbinieku skaitu, darba algu.

Mikrouzņēmuma darbiniekam ir Darba likumā garantētās tiesības – sievietei uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, vecākiem – uz bērna kopšanas atvaļinājumu, bērna tēvam – uz paternitātes atvaļinājumu.

Maternitātes pabalstu (izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām) piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Ja darbnespējas lapa B sāksies maijā, tad vidējais iemaksu periods būs no 2017. gada marta līdz 2018. gada februārim. Līdz ar to vidējās iemaksu algas aprēķina periodā iekļaujas gan periods, kurā tika maksātas vispārējās sociālās apdrošināšanas iemaksas, gan MU darba ņēmēja periods.

Vecāku pabalsta aprēķināšanai tāpat – vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Mikrouzņēmumu nodokļa likums paredz tiesības mikrouzņēmuma darbiniekam brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai, ja strādā tikai MU. Brīvprātīgi pievienojoties sociālajai apdrošināšanai, sociālās iemaksas var veikt no brīvi izvēlētiem ienākumiem, kas nepārsniedz minimālās mēneša darba algas apmēru (nākamgad – 430 eiro).

Ja MU darbinieks ir pievienojies sociālajai apdrošināšanai brīvprātīgi un pats veicis papildu sociālās iemaksas, tad, aprēķinot VSAA piešķiramos pakalpojumus, tiek ņemts vērā VSAA aprēķinātais obligāto iemaksu objekts un arī summa, no kuras brīvprātīgi veiktas iemaksas.

Detalizētāku atbildi par pabalstu saņemšanu varat iegūt ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas