E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13435
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Īsziņa nav uzskatāma par telpu īres uzteikumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2017
Kristīne

Sveicināti! Vēlējos uzzināt pēc iespējas ātrāk atbildi uz tādu jautājumu! Es ar ģimeni īrēju dzīvokli (jau no 01.07.2013), un mums ir spēkā īres līgums (vēl līdz 01.06.2019), un pēkšņi izīrētājs pieprasa, lai meklējam citu dzīvokli. Līgumā mums ir rakstīts, ka “pēc gada, kā noslēgts līgums, jebkura puse var lauzt līgumu vai pagarināt”! Vai šajā gadījumā ir tiesības izīrētājam izlikt mūs no dzīvokļa? Kā arī vēlos uzzināt, kādā veidā īrniekam tas ir jāpaziņo, jo mūsu gadījumā izīrētājs atsūtīja SMS telefonā. Gaidīšu pēc iespējas ātrāk atbildi, esmu izmisumā, jo esmu grūtniece un vēl ģimenē aug nepilngadīgs bērns.

A
atbild:
21. decembrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Neizlasot visu īres līgumu, nav iespējams sniegt detalizētu skaidrojumu par Jūsu situāciju. Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28. pantā “Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana pēc izīrētāja iniciatīvas” un tam sekojošos pantos ir iekļauts regulējums, kā izbeidzamas īres tiesiskās attiecības, ja izīrētājs vēlas, kā mēdz teikt, lauzt īres līgumu pirms līgumā noteiktā termiņa.

Iemesli var būt šādi:

  • ja īrnieks bojā vai posta dzīvojamo telpu (telpas), kas viņam nodota lietošanā saskaņā ar īres līgumu;
  • izmanto šo dzīvojamo telpu mērķiem, kas īres līgumā nav paredzēti;
  • pārkāpj dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus, padarot pārējiem mājas iemītniekiem šeit dzīvi neiespējamu;
  • ja vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem, kā arī vēl daži citi apstākļi.

Ja arī nav minēto iemeslu īres līguma izbeigšanai pirms noteiktā termiņa, Jūsu klupšanas akmens, kā var spriest no pieejamās informācijas, ir īres līgumā ietvertais nosacījums “pēc gada, kā noslēgts līgums, jebkura puse var lauzt līgumu vai pagarināt”. To diemžēl esat akceptējusi, un šis termiņš sen jau pagājis.

Taču jebkurā gadījumā izīrētājam īrnieks par īres līguma izbeigšanu ir jābrīdina rakstveidā, un īsziņa telefonā par šādu brīdinājumu nav uzskatāma. Par īres tiesisko attiecību pārtraukšanas kārtību īres līgumā vajadzētu būt sīkākiem nosacījumiem – piemēram, par termiņu, cik ilgā laikā pirms īres līguma izbeigšanas īrnieks ir jābrīdina, un otrādi. Ja līgumā nav noteikts citādi, parasti tas ir mēnesis.

Taču izīrētājs patvaļīgi nedrīkst nedz ieiet dzīvoklī, nedz aiztikt Jūsu personiskās mantas, arī izlikt var tikai uz tiesas sprieduma pamata. Katrā ziņā ieteiktu Jums vērsties pie pieredzējuša jurista pēc konsultācijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas