E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13414
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Prasība par uzturlīdzekļiem un saskarsmes tiesību ierobežojums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2017
Viktorija

Labdien! Man ir neskaidrības vienā jautājumā... Es dzīvoju ar puisi, ar kuru mums ir divi nepilngadīgi bērni (2 gadi un 3 mēneši), un viņam ir meita no iepriekšējās draudzenes (10 gadi). Puisis alimentus oficiāli nav maksājis, bet viņš ir devis viņai naudu rokās. Tagad, kamēr viņš nebija Latvijā (strādāja citā valstī), viņa bijusī nolēma pieprasīt alimentus par trim gadiem. Tagad viņam tika noņemta visa alga un uz konta joprojām stāv mīnus divi tūkstoši. Vai tiesas sēde drīkstēja notikt bez viņa, ja viņa bijusī zināja, ka viņš nav valstī un ka novembra beigās viņš būs atpakaļ? Vai drīkst atstāt cilvēku bez jebkādas naudas, ja viņam ir vēl divi bērni? Vai man tagad jāraksta iesniegums un, ja jā, tad kam, lai saņemtu naudu par mēnesi saviem bērniem, jo sanāk, ka mani bērni arī ir palikuši bez uzturlīdzekļiem šī lēmuma dēļ? Un kādi var būt iemesli, lai tiesa varētu piespriest liegumu tikties ar meitu?

A
atbild:
03. janvārī, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Jautājums aptver divus aspektus – pienākumu maksāt uzturlīdzekļus un saskarsmes tiesību noteikšanu.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 179. pantu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tāpat likums noteic, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja nespējat vienoties par bērna uzturēšanu, tad Jums šobrīd ir divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva: vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu vai tiesā. Vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fondā bez tiesas sprieduma, Jūs varat pretendēt vienīgi uz Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kas 2018. gadā ir:

  • 98,90 eiro mēnesī jeb 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam;
  • 118,25 eiro mēnesī jeb 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, Jums ir jāiesniedz fonda administrācijai noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv  pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura vēlaties saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda. Paskaidrojuma nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Pieteikumu tiesā Jūs varat iesniegt gan pēc atbildētāja (tēva) dzīvesvietas, gan pēc savas. Sagatavot pieteikumu un pārstāvēt sevi tiesā varat pati, taču sev vēlamā rezultāta sasniegšanai ieteicams vērsties pēc palīdzības pie profesionāla jurista, kurš specializējas tieši uzturlīdzekļu lietās. Vairāk par uzturlīdzekļu lietu izskatīšanu tiesās stāsta Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Valdis Vazdiķis: https://lvportals.lv/visi/skaidrojumi/291232-video-bernam-uzturlidzekli-ir-vajadzigi-pastavigi-paredzami-un-regulari/.

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība), un to paredz Civillikuma 181. panta pirmā un otrā daļa. Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Ja rodas strīds par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, piemēram, otrs vecāks liek šķēršļus un izvirza nepamatotus nosacījumus, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību saskaņā ar Civillikuma 182. pantu nosaka tiesa.

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku. Tiesa saskarsmes tiesības var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, var noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai trešās personas klātbūtnē vai noteiktā vietā, ciktāl tas atbilst bērna interesēm. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas