E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13413
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ienākums no virtuālās valūtas tirdzniecības ir apliekams ar IIN

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2017
Aldis

Labdien! Ja privātpersona iegādājas kādu no kriptovalūtām (piemēram, par 200 eiro), gadiem ejot, šai iegādātajai kriptovalūtai ir augusi vērtība, piemēram, līdz 20 000 eiro, privātpersona nolemj to pārdot un tās kontā ieripo šie 20 000 eiro, – vai šādā gadījumā šai privātpersonai ir jāmaksā nodokļi? Ja ir, tad kādi tie būtu? Vai varbūt pirms pārdošanas ir jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
19. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbildei izmantoti Valsts ieņēmumu dienesta LV portālam jau iepriekš sniegtie skaidrojumi par kriptovalūtām un nodokļiem.

Virtuālā valūta nav oficiāla valūta, tai nav likumīga maksāšanas līdzekļa statusa, tās emisiju un izmantošanu neregulē un neuzrauga, un tā juridiski nav piesaistīta nevienas valsts oficiālajai valūtai. Uz to nav attiecināmi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas kompetencē esošie normatīvie akti. Līdz ar to pēc būtības komercdarbība, kas saistīta ar virtuālās valūtas uzpirkšanu un izplatīšanu, nav uzskatāma par finanšu instrumentu vai elektroniskās naudas emisiju, vai maksājumu pakalpojumu veikšanu. Ņemot vērā minēto, virtuālā valūta pēc tās būtības ir uzskatāma kā prece jeb produkts, kuru var izmantot kā maiņas līdzekli, ja puses par to vienojas.

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 2. pantam ar iedzīvotāju ienākuma nodokli ir apliekami rezidentu Latvijā un ārvalstīs gūtie ienākumi.

Likuma 8. panta trešās daļas 21. punktā ir noteikts, ka pie ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tiek pieskaitīti citi ienākumi, kas nav minēti šā likuma 9. pantā. Ņemot vērā, ka ienākumi no virtuālās valūtas tirdzniecības nav minēti likuma 9. pantā kā ar nodokli neapliekami ienākumi, tad gūtais ienākums ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 23% nodokļa likmi.

Par saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumu taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumu trijos taksācijas periodos);
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk euro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Līdz ar to, veicot darījumus ar virtuālo valūtu, gadījumā, ja izpildās kāds no minētajiem kritērijiem, pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir pienākums reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas viedokli par “Bitcoin” un līdzīgu instrumentu tiesisko regulējumu varat izlasīt FKTK mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas