E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13357
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja ir šaubas par tiesu ekspertīzes atzinumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2017
Roberts

Labdien! Situācija ir tāda, es biju ar savu draugu sastrīdējies, bija lamuvārdi, un viņš izteica draudus man (tie ir telefonā saglabājušies, ir arī audioieraksts, kur ir izteikti draudi un vēl piebilde, lai aizeju un pasūdzos “mentenē"). Pēc kāda laika, ļaunu prātu neturēdams, es atvēru viņam durvis, bija apmēram plkst.3 naktī. Viņš bija atnācis ar savu vecāko brāli. No sākuma virtuvē normāli runājām, kāpēc es ar viņa brāli nedraudzējos, ka no bērnības pazīstami. Pēc tam sāka bakstīt ar nazi un izdarīt mazus skrāpējumus uz rokas un vienu uz kakla. Pēc tam dabūju iet līdzi viņiem ārā aiz vienas ēkas, precīzāk, turēja mani aiz rokas, tā kā cilvēki, kopā esot, pastaigājas, un tur izvilka nazi (kurš tika paņemts no manas mājas), viens turēja mani aiz rokām un otrs turēja nazi pie rīkles, ar neaso galu novilka, esot alkohola reibumā, varēja arī sajaukt puses un viss izvērsties citādi. Pēc tam devāmies atpakaļ uz manām mājām, kur atkal izvērtās konflikts par to, kādēļ mēs nedraudzējamies, un tad pateicu visu, kā ir, pateicu viņam, ka viņš savam tēvam sit un māti apsaukā nepiedienīgos vārdos, tad pēc pāris minūtēm, man runājot ar viņa brāli (vecāko), mans draugs, nu jau bijušais, izdarīja 2 sitienus man pa seju, 1 tika pa degunu un aci, otrs pa zobiem, rezultātā tika izsisti 2 zobi un bija deguns uzpampis. Šokā es izspļāvu zobus un skrēju uz vannas istabu mazgāt seju, asinis plūda ne pa jokam. Pēc tam, atnākot atpakaļ, teicu, ka izsita 2 zobus, viņi sacīja, lai parādot, kur tie ir, viņi bija iebāzuši tos kabatā, lai nebūtu man kā lietiskie pierādījumi. Biju pie LOR, viņš teica, ka deguna iekšējā sieniņā ir lūzums, bet tieslietu ekspertīze sacīja, ka neesot. No ģimenes ārsta uzzināju, ka ir arī smadzeņu satracinājums. Kopumā lauzts deguns, smadzeņu satricinājums, zila acs un 2 izsisti zobi. Rezultātā tieslietu ekspertīze norādīja, ka tie ir maznozīmīgi miesas bojājumi un ka viņi var tikt sveikā cauri tikai ar sodu, bet zobus dabūšu pats likt no savas kabatas. Man tāds jautājums, kā es varētu labāk rīkoties, vai man vajadzētu pārsūdzēt tiesas ekspertīzes lēmumu, vai kā būtu labāk?

A
atbild:
04. janvārī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Gadījumā, ja ir pamats apšaubīt eksperta atzinumu tā nepamatotības, būtisku nepilnību vai pieļautu metodiska rakstura kļūdu dēļ, pastāv iespēja Kriminālprocesa likuma 333.1 panta kārtībā iesniegt procesa virzītājam pieteikumu ar lūgumu noteikt atkārtotu ekspertīzi, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 197. pantu. Pieteikumā ir jāpamato (vēlams, pievienojot attiecīgus dokumentus), kāpēc sākotnējais eksperta atzinums varētu būt nepareizs. Šāds pieteikums procesa virzītājam ir jāizskata tūlīt pēc tā saņemšanas. Ja lēmumu par pieteikumu nav iespējams pieņemt tūlīt, tas jāizdara triju darba dienu laikā pēc tā saņemšanas. Pieteikuma apmierināšanas gadījumā atkārtotu ekspertīzi uzdod izdarīt citam ekspertam vai ekspertu komisijai, nododot eksperta vai komisijas rīcībā tos pašus izpētes objektus un sākotnējās ekspertīzes atzinumu. Eksperts, kas izdarījis sākotnējo ekspertīzi, var būt klāt atkārtotas ekspertīzes izdarīšanā, nepiedaloties pētījumos.

LV portāla piezīme: izmeklēšanas stadijā procesa virzītājs, visticamāk, ir attiecīgā Valsts policijas iecirkņa inspektors.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas