E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13352
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kad izmantot atvaļinājumu, ja paredzēts dekrēta atvaļinājums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2017
Dārta

Labdien! Jautājums par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanu pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā. Proti, DL 150. panta 4. daļā noteikts: Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. Kā piemērojams šis pants šādā situācijā: darbiniece sākusi strādāt pie darba devēja 07.03.2016., noteiktais aptuvenais datums, kad darbiniecei jādodas dzemdību atvaļinājumā, ir 16.04.2018. Līdz šim darbiniece ir izmantojusi 7 apmaksātā atvaļinājuma nedēļas – 3 nedēļas 2016. gadā un 4 nedēļas 2017. gadā. Vai darbiniece var izmantot pilnu mēnesi ilgu apmaksātu atvaļinājumu mēnesi pirms paredzētā dzembību atvaļinājuma, proti, izmanto 4 kalendāra nedēļas, sākot no 19.03.2018.? Ar cieņu!

A
atbild:
08. janvārī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz četru kalendāra nedēļu atvaļinājumu 12 mēnešu periodā, ņemot vērā viņa individuālo darba gadu.

Sievietei, kam paredzēts pirmsdzemdību atvaļinājums, ir tiesības izmantot kārtējo atvaļinājumu pirms tā sauktā dekrēta atvaļinājuma uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma vai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas.

Atvaļinājums būtu jāizmanto tādā apmērā, kādā tas faktiski pienākas.

Ikviena darbinieka nodarbinātības periodi, tostarp izmantotie atvaļinājuma periodi,  tiek reģistrēti darbinieka individuālajā uzskaites kartītē. Tāpēc faktisko situāciju, cik ilgs atvaļinājums pienākas, vislabāk ir noskaidrot pie personālvadības speciālista.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas