E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13201
Lasīšanai: 2 minūtes

Kurā iestādē jāveic obligātā veselības pārbaude

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2017
Aivars

Vai darba devējam ir tiesības piespiest darbinieku veikt obligāto veselības pārbaudi tikai ārstniecības iestādē, ar kuru tam noslēgts līgums, gadījumā, ja vēlos veselības pārbaudi veikt par saviem līdzekļiem dzīvesvietas ārstniecības iestādē un nepretendēju uz likumā noteikto apmaksu no darba devēja puses? Dzīvesvieta nesakrīt ar noteikto ārstniecības iestādi. Ja tādas tiesības ir, tad kādos normatīvajos aktos tas noteikts?

A
atbild:
15. novembrī, 2017

Kārtību, kādā veicama obligātā veselības pārbaude tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 219 „Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”. Noteikumi paredz darba devējam noteikt konkrētu ārstniecības iestādi, kurā nodarbinātajam veikt obligāto veselības pārbaudi, tikai vienā gadījumā – ja arodslimību ārsts obligātās veselības pārbaudes kartē norādījis nākamo ārpuskārtas (papildu) veselības pārbaudes termiņu (noteikumu 22. punkts). Citos gadījumos šādas tiesības darba devējam noteikumi neparedz.

Līdztekus Veselības inspekcija norāda: “Ir jāņem vērā, ka obligātās veselības pārbaudes veikšanas kārtība (tostarp tas, ka tā veicama darba devēja norādītā ārstniecības iestādē) var būt noteikta darba devēja izstrādātajos iekšējos darba kārtības noteikumos, kas ir nodarbinātajam (darbiniekam) saistoši.”

Kontroli pār to, kā noteikumus ievēro darba devēji, īsteno Valsts darba inspekcija (noteikumu 10. punkts). Iepazīstoties ar jautājumu, tā aicina iespēju veikt obligāto veselības pārbaudi citā ārstniecības iestādē pārrunāt ar darba devēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas