E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13111
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
5
2
5

Strādājošam invaliditātes pensijas saņēmējam nav neapliekamā minimuma algai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2017
Gunta Gūtmane

Jautājums ir par neapliekamo minimumu un atvieglojumu piemērošanu darba vietā. Nodokļu grāmatiņa ir iesniegta darba vietā ar atzīmi – 3. grupas invalīds. Darbinieks saņem invaliditātes pensiju. Vai darba vieta drīkst piemērot gan mēneša neapliekamo minimumu EUR 60, gan atvieglojumu 3. grupas invalīdam EUR 120? Grāmatvedis uzskata, ka darba vietā ir iesniegta elektroniskā nodokļa grāmatiņa ar atzīmi “3. grupas invalīds”, un piemēro gan minimumu, gan atvieglojumu. VSAA piemēro vēl 235 EUR neapliekamo minimumu kā pensionāram.

A
atbild:
03. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darba devējam un ir atzīme par invaliditātes pensijas piešķiršanu, tad darba devēja grāmatvedība algai piemēro nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti – 120 eiro mēnesī, ja ir noteikta 3. invaliditātes grupa. Strādājošam pensijas saņēmējam, arī invaliditātes pensijas saņēmējam, nepiemēro darbinieka vispārējo minimālo mēneša neapliekamo minimumu (šogad 60 eiro).

Pensijas saņēmējam nepiemēro arī diferencēto neapliekamo minimumu. Tātad cilvēkam, kurš visu gadu saņem gan pensiju (arī invaliditātes pensiju), gan darba algu, piemēro tikai pensionāra neapliekamo minimumu (235 eiro) mēnesī, 2820 eiro gadā, un nodokļa papildu atvieglojumi par invaliditāti (120 eiro mēnesī) – 1440 eiro gadā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 304 “Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņā” paredz, ka nodokļa grāmatiņā iekļauj informāciju par pensijas piešķiršanu vai tiesību uz pensiju zaudēšanu – valsts iestāde, kura piešķīrusi pensiju, pensijas veidu, datumu, ar kuru pensija piešķirta, datumu, ar kuru ir zaudētas tiesības uz pensiju, un pamatojumu.

Līdz ar to par invaliditātes pensijas piešķiršanu Valsts ieņēmumu dienests elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā atspoguļo informāciju, kas saņemta no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA).

Tātad darba devējam VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) ir pieejama informācija par pensijas veidu un tās saņemšanas periodu.

Ja algas nodokļa grāmatiņu esat iesniegusi darba devējam, ja grāmatiņā ir atzīme par invaliditātes pensijas piešķiršanu un par invaliditāti, tad grāmatvedim nevis jāuzskata, kā viņš savā interpretējumā varētu piemērot likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, bet jāievēro tas, ko prasa likums. Pārliecināties par likuma normu piemērošanas pareizību konkrētajā gadījumā gan Jūs pati, gan grāmatvedis var, sazinoties ar VID.

VSAA no invaliditātes pensijas ietur ienākuma nodokli, ja pensija ir lielāka par 235 eiro, tas ir, piemēro tikai šo – pensionāra neapliekamo minimumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas