E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12850
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojums un parāds

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2017
Baib

Labdien! Esmu mantojusi no mammas īpašumus un arī parāda saistības. Ir arī parāds, kuram nav ķīlas. Savulaik tika ņemta nauda “GE Money”, un bija periods, kad nevarēja samaksāt, tādējādi tas nonāca pie parādu piedzinējiem. Kad nonāca pie parādu piedzinējiem, tika maksāts vairāk vai mazāk regulāri. Kaut kādā veidā ir arī veidojušies procenti, kaut gan mammai tika teikts, ka procentus viņi nepiemēro. Jautājums ir sekojošs – vai esmu tiesīga nemaksāt uzaugušos procentus, jo saprotu, ka no šī parāda atteikties nevaru, kaut neesmu ne galvotāja, ne kādu labumu no tā guvusi. Vai varbūt ir arī likumiska iespēja atteikties no visa?

A
atbild:
24. oktobrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Mantojumā ietilpst pilnīgi visa mantojuma atstājēja atstātā kustamā un nekustamā manta, tostarp visas mantojuma atstājēja parādu saistības.

Saskaņā ar Civillikuma 707. pantu mantojuma atstājēja kreditoriem jāvēršas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram, ja no mantojuma nepietiek, jāsamaksā parādi no savas paša mantas. No minētā pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu mantu mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t.i., sastāda likumā noteiktā laikā visa mantojuma inventāru.

Mantiniekam, kurš grib izlietot inventāra tiesību, ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tam, kad saņemtas ziņas par mantojuma atklāšanos, jāvēršas pie notāra ar lūgumu uzdot sastādīt inventāru tiesu izpildītājam pēc Civilprocesa likuma noteikumiem vai likumā norādītajos gadījumos – bāriņtiesai. Ja mantojums ir plašs, sarežģīts un inventāra sastādīšanai vajadzīgs ilgāks laiks, notārs pēc mantinieku lūguma var šo termiņu pagarināt, bet ne ilgāk par vienu gadu. Aizbildņi, aizgādņi un citi mantinieka vietnieki pieņem viņam pienākošos mantojumu arvien tikai ar inventāra tiesību.

Parāds mantiniekiem, visdrīzāk, būs jāapmaksā. Kreditors mantojuma lietā var iesniegt kreditora pretenziju, un parāda nesamaksās gadījumā parāda piedziņas lieta tiks nodota parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam vai parāds tiks piedzīts tiesas ceļā. Jūs varat mēģināt vienoties ar komersantu par samērīgu procentu piedziņu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas