E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12809
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

No pensijas ietur IIN, piemēro neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2017
Aiga

Labdien! Aizgāju pensijā un saņēmu savu pirmo vecuma pensiju. "Uz papīra" man ir aprēķināta 375,85 eiro liela pensija, "uz rokas" saņēmu 289,85 eiro lielu pensiju. Gribēju pajautāt, cik liela daļa no manas pensijas aiziet nodokļos un kādos nodokļos? Paldies!

A
atbild:
09. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pensija ir lielāka par pensijas neapliekamo minimumu, kas ir 235 eiro mēnesī, pārsnieguma summu apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas ir 23%. Nodokli ietur Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Nekādi citi nodokļi no pensijas nav jāmaksā. No mēneša pensijas 375,85 eiro ar nodokli apliekamā summa ir 140,85 eiro, nodoklis – 32,40 eiro, pensija “uz rokas” – 343,45 eiro mēnesī.

VSAA lēmumā par pensijas piešķiršanu un tās apmēru norāda gan pensijas apmēru mēnesī, gan to, ka tiek ieturēts ienākuma nodoklis. Piešķirot pirmo pensiju, tas ir, par pirmo mēnesi, ņem vērā dienu skaitu šajā mēnesī. Iespējams, tāpēc Jūsu pensijas summa ir mazāka, jo tiesības uz vecuma pensiju nav no mēneša pirmās dienas, bet no tā datuma, ar kuru pensija piešķirta.

Ja nav saprotams, kā izveidojies izmaksātās pensijas apmērs, ieteicams sazināties ar VSAA. Lēmumā par pensijas piešķiršanu ir norādīts tālruņa numurs un tā darbinieka uzvārds, kurš lēmumu sagatavojis. Pie VSAA varat vērsties arī e-pastā: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas