E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12638
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Nodoklis ienākumam no dzīvības apdrošināšanas līguma ar līdzekļu uzkrāšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2017
Viviāna

Esmu pašnodarbināta persona (maksāju iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības ienākuma (23%), kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas). Plānoju šogad noslēgt uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumu uz 5 (pieciem) gadiem. Lūgums sniegt skaidrojumu, vai pašnodarbinātai personai līguma beigās tiek ieturēts IIN no uzkrājuma summas, līdzīgi kā no juridisko personu līgumiem? Vai uzkrājuma summa apliekas ar kapitāla pieauguma nodokli? Jau iepriekš pateicos par skaidrojumu.

A
atbild:
07. septembrī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem nodokļu normatīvajiem aktiem, ja dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumus ir veikusi pati fiziskā persona (arī tāda, kas veic saimniecisko darbību – pašnodarbināta persona un maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārēja kārtībā), tad  izmaksāto uzkrājumu, pienākot apdrošināšanas līgumā paredzētajam līguma beigu termiņam, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek.

Savukārt ienākums no noslēgtajiem dzīvības apdrošināšanas līgumiem ar līdzekļu uzkrāšanu, kas veidojas kā pozitīva starpība starp aprēķināto apdrošināšanas atlīdzību un visām apdrošināšanas prēmijām, kas apdrošināšanas līguma darbības laikā samaksātas par šo apdrošināšanas līgumu, veido ienākumu no kapitāla, kas nav kapitāla pieaugums. Izmaksājot šādu ienākumu no noslēgtajiem dzīvības apdrošināšanas līgumiem ar līdzekļu uzkrāšanu, nodokli atbilstoši 10 procentu likmei ietur ienākuma izmaksātājs (apdrošināšanas sabiedrība) un iemaksā to budžetā.

Piemēram, fiziskajai personai apdrošināšanas sabiedrība izmaksā šādus ienākumus: uzkrājumu 3000 eiro, kas veidojies no pašas fiziskās personas samaksātajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, un ienākumu no noslēgtajiem dzīvības apdrošināšanas līgumiem ar līdzekļu uzkrāšanu 20 eiro. 3000 eiro ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekami, savukārt no 20 eiro apdrošināšanas sabiedrība ietur nodokli 10% no 20 eiro = 2 eiro un iemaksā budžetā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas