E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12637
Lasīšanai: 3 minūtes
15
15

Vai darba stāžā ieskaita studiju laiku, bērna kopšanas un bezalgas atvaļinājumu?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2017
Inna

Vai darba stāžā tiek ieskaitīts studiju laiks, bērna kopšanas atvaļinājums un bezalgas atvaļinājums?

A
atbild:
25. augustā, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Baiba Felsberga, Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja

No 1996. gada 1. janvāra apdrošināšanas stāžu apliecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) uzkrātie dati par veiktajām sociālās  apdrošināšanas iemaksām. Savukārt, lai ieskaitītu apdrošināšanas stāžā darba un tam pielīdzinātos periodus līdz 1995. gada 31. decembrim, kas noteikti  likumā "Par valsts pensijām", cilvēkam VSAA nodaļā  ir jāpiesniedz atbilstoši dokumenti.

Periodā līdz 1990. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžā ieskaita mācību laiku augstākajās mācību iestādēs un citās mācību iestādēs pēc vidējās izglītības iegūšanas, bet periodā  no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim mācību laiks tiek ieskaitīts apdrošināšanas stāžā tikai tādā gadījumā, ja persona pati ir veikusi sociālās apdrošināšanas maksājumus. Mācību periodu var pierādīt ar apliecību, atestātu, diplomu, mācību iestādes vai arhīva izziņu.

Periodā līdz 1990. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžā tiek ieskaitīts laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz astoņu gadu vecumam, ja šajā laikā nebija darba attiecībās, arī periodā līdz 1995. gada 31. decembrim personai pašai bija jāveic sociālās apdrošināšanas maksājumi. Bērna audzināšanas laiku var pierādīt ar bērna dzimšanas apliecību un dokumentu, kas apliecina bērna audzināšanu.

Periodā līdz 1995. gada 31. decembrim bezalgas atvaļinājums darba periodā neietekmē apdrošināšanas stāžu.

Tā kā apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim ietekmē arī personas statuss un valsts, kurā personai ir bijis  konkrētais darba un tam pielīdzinātais periods, plašāku informāciju par apdrošināšanas stāžu var iegūt  VSAA mājaslapā vai VSAA nodaļās.

Katrs pats informāciju par savu reģistrēto apdrošināšanas stāžu var iegūt portālā www.latvija.lv, izmantojot VSAA e-pakalpojumus.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas