E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1263
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā darbiniekam sevi aizstāvēt

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2012
Andris Laumanis

Kur griezties gadījumos, ja atvaļinājuma nauda netiek izmaksāta laikus?

A
atbild:
18. jūlijā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Pirmkārt, atbilstoši Darba likuma 94.panta nosacījumiem, var vērsties ar iesniegumu pie darba devēja, ar lūgumu novērst pārkāpumu, jo saskaņā ar Darba likuma 69.panta ceturtās daļas nosacījumiem samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma. Šajā gadījumā darba devējam ir pienākums sniegt atbildi uz darbinieka iesniegumu ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc tā saņemšanas.

Otrkārt, par Darba likuma 69.panta ceturtās daļas iespējamiem pārkāpumiem ar iesniegumu var vērsties Valsts darba inspekcijā, paziņojot par pārkāpuma būtību, darba devēja nosaukumu, atrašanās vietu, kā arī par citu informāciju, kura varētu sekmēt pārkāpuma atklāšanu un novēršanu (sīkāk skatīt Darba inspekcijas interneta mājaslapā: www.vdi.gov.lv sadaļā - Kontakti).

Treškārt, darbinieks savu tiesisko interešu aizstāvībai atbilstoši Darba likuma 30.panta un Darba strīdu likuma vispārējiem nosacījumiem var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu atbilstoši Civilprocesa likuma prasībām.

Visbeidzot, darbinieks savas sociālās tiesības var aizstāvēt un īstenot arī ar darbinieku pārstāvju (arodbiedrības vai darbinieku pilnvaroti pārstāvji) starpniecību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas