E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12415
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Lēmumus par ceļa pievienojumiem pieņem “Latvijas Valsts ceļi”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2017
Gunita

Labdien! Vēlos noskaidrot sekojošu problēmu. Gar mūsu īpašumu (ēka celta 1928. gadā) iet valsts vietējais autoceļš ar grāvi, pār kuru ir bijusi un šobrīd ir piekļuve īpašumam. Šogad plānojām īpašumā ēku būvdarbus un ar būvniecības ieceri devāmies uz būvvaldi. Būvvaldē norādīja, ka detālplānojumā nav nobrauktuves no ceļa un ka tā ir jāsaskaņo ar “Latvijas Valsts ceļiem”. “Latvijas Valsts ceļos” savukārt norāda, ka teritorijā būtu jābrauc no otras puses. Otra īpašuma puse robežojas ar dārzkopības kooperatīva ceļu – privātīpašums, kas nav servitūts. Kooperatīvs savu teritoriju noslēdz ar vārtiem. Vai “Latvijas Valsts ceļiem” ir tiesības likt likvidēt vēsturiski jau esošo piebrauktuvi no ceļa uz īpašumu un piespriest kooperatīvu izveidot servitūtu? Paldies par atbildi!

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 505 “Noteikumi par pašvaldību, komersantu un māju ceļu pievienošanu valsts autoceļiem” 13. pants nosaka, ka “ceļa pievienojumu valsts autoceļiem atļauts veidot, ja attiecīgais ceļa pievienojums atbilst detālplānojumam, satiksmes drošības prasībām un Latvijas nacionālajam standartam LVS 190–3:1999 “Ceļu vienlīmeņa mezgli” un LVS 190–3:1999/A1:2002 “Ceļu vienlīmeņa mezgli”, kā arī tehniski nav iespējams vai ekonomiski nav lietderīgi īstenot kādu no šādiem risinājumiem:

  • ceļa pievienojumu pievienot citam – zemākas šķiras valsts autoceļam, pašvaldības, komersanta vai māju ceļam, nodibinot servitūtu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā;
  • ceļa pievienojumu pievienot esošam ceļa pievienojumam, kurš atbilst šo noteikumu prasībām”.

Lēmumu par ceļa pievienojuma izveidošanu uz valsts autoceļiem pieņem “Latvijas Valsts ceļi”, bet gadījumā, ja tas neapmierina, ieinteresētā persona šo lēmumu var apstrīdēt Satiksmes ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Pēc aprakstītās situācijas var spriest, ka vēsturiskā, jau esošā piebrauktuve ir izbūvēta neatbilstoši. Attiecīgajā gadījumā MK noteikumi paredz, ka, saņemot “Latvijas Valsts ceļu” paziņojumu par ceļa pievienojuma neatbilstību noteiktajām prasībām, vietējās pašvaldības pienākums ir gada laikā normatīvajos aktos par teritoriālo plānošanu noteiktajā kārtībā organizēt detālplānojuma grozījumu izstrādāšanu un pieņemšanu. Savukārt ceļa pievienojuma īpašnieka pienākums ir divu gadu laikā pēc detālplānojuma grozījumu pieņemšanas pārbūvēt ceļa pievienojumu vai to likvidēt par saviem līdzekļiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas